Νέες μαζικές κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν περιβαλλοντικοί ακτιβιστές στη Βρετανία

Η οργάνωση περιβαλλοντικών ακτιβιστών δεν έχει διστάσει κατά καιρούς να προκαλέσει σημαντική αναστάτωση στην καθημερινότητα των Βρετανών πολιτών, με κλείσιμο δρόμων και παρεμπόδιση δρομολογίων των τρένων, μεταξύ άλλων, θέλοντας να περάσει το μήνυμα περί επείγουσας κλιματικής κρίσης.

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Διορία μέχρι το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας προς τη βρετανική κυβέρνηση να εισέλθει σε διαπραγματεύσεις έδωσε η οργάνωση περιβαλλοντικών ακτιβιστών Extinction Rebellion, ειδάλλως θα ξεκινήσει νέο γύρο μαζικών κινητοποιήσεων.

Η προειδοποίηση δόθηκε σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, με τα βασικά αιτήματα που παρουσιάστηκαν να είναι δύο: ο τερματισμός όλων των αδειών, της χρηματοδότησης και της έγκρισης νέων έργων αξιοποίησης ορυκτών καυσίμων και η δημιουργία «εκτάκτων συνελεύσεων πολιτών» ώστε να συμμετάσχει η κοινωνία στον καθορισμό τρόπων αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.

Η οργάνωση δεν έχει διστάσει κατά καιρούς να προκαλέσει σημαντική αναστάτωση στην καθημερινότητα των Βρετανών πολιτών, με κλείσιμο δρόμων και παρεμπόδιση δρομολογίων των τρένων, μεταξύ άλλων, θέλοντας να περάσει το μήνυμα περί επείγουσας κλιματικής κρίσης.

Όπως ανακοινώθηκε, από την προσεχή Παρασκευή θα ξεκινήσει ένα τετραήμερο δράσεων σε συνεργασία με δεκάδες άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες αυτή τη φορά «δεν έχουν πρόθεση διατάραξης του κοινού».

Από τη στιγμή, ωστόσο, που τουλάχιστον 28.000 πολίτες έχουν ήδη δηλώσει πρόθεση συμμετοχής, οι υπεύθυνοι της Extinction Rebellion παραδέχθηκαν ότι μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα - ιδίως την Κυριακή που διεξάγεται και ο ετήσιος μαραθώνιος δρόμος του Λονδίνου.

Αν η κυβέρνηση αγνοήσει το τελεσίγραφο της οργάνωσης, τότε οι κινητοποιήσεις θα γίνουν πιο μαζικές, με «νέους και ευρηματικούς» τρόπους.