Μείωση του πληθωρισμού τροφίμων στη Βρετανία, αλλά παραμένει σε υψηλά επίπεδα

Στο 15,4% από το 15,7% έπεσε η τιμή του επιμέρους πληθωρισμού τροφίμων

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Η τιμή του επιμέρους πληθωρισμού τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο για το Μάιο υποχώρησε από το ύψος ρεκόρ του προηγούμενου μήνα, αν και διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα έπεσε στο 15,4% από το 15,7%. Η νέα τιμή συνιστά τη δεύτερη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση τιμών στα τρόφιμα που έχει καταγραφεί ποτέ από τη Βρετανική Κοινοπραξία Λιανικής (BRC).

Πάντως η διευθύνουσα σύμβουλος της Κοινοπραξίας Χέλεν Ντίκινσον εκτίμησε ότι αυτή η έστω μικρή μείωση πιθανότατα δείχνει πως ο ρυθμός αύξησης των τιμών των τροφίμων έφτασε τον περασμένο μήνα στην κορύφωση και πλέον σταδιακά θα υποχωρεί.

Αντιθέτως, ο πληθωρισμός συνολικότερα στα καταστήματα λιανικής αυξήθηκε το Μάιο από 8,8% σε 9%, που συνιστά ρεκόρ στις μετρήσεις της BRC.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την πιο πρόσφατη επίσημη μέτρηση του ύψους του πληθωρισμού στο Ην. Βασίλειο, από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής, ο συνολικός πληθωρισμός τον Απρίλιο μειώθηκε σε 8,7% από 10,1% το Μάρτιο. Ο δε επιμέρους πληθωρισμός στα τρόφιμα έπεσε μόνο οριακά σε 19% από 19,1%.

Πηγή: skai.gr