Θα πάει στη Νότια Αφρική όπου κινδυνεύει να συλληφθεί ο Πούτιν; Η απάντηση του Πεσκόφ

Η Νότια Αφρική, μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ,International Criminal Court - ICC), θα έπρεπε θεωρητικά να συλλάβει τον Πούτιν βάσει εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από το δικαστήριο

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία θα λάβει μέρος στο "κατάλληλο επίπεδο" στη σύνοδο κορυφής των χωρών BRICS που προγραμματίζεται να διεξαχθεί στη Νότια Αφρική, χωρίς να απανήσει ευθέως σε ερώτηση σχετικά με το αν ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα συμμετάσχει στη σύνοδο.

Η Νότια Αφρική, μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ,International Criminal Court - ICC), θα έπρεπε θεωρητικά να συλλάβει τον Πούτιν βάσει εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από το δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διέπραξε. Ωστόσο, έχει προσκαλέσει τον Πούτιν στη σύνοδο κορυφής των αναδυόμενων οικονομιών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) που θα διεξαχθεί στις 22-24 Αυγούστου.

"Η Ρωσία προσδίδει τεράστια σημασία στην ανάπτυξη αυτής της μορφής ενοποίησης. Και η Ρωσία θα λάβει μέρος σε αυτήν τη σύνοδο κορυφής στο κατάλληλο επίπεδο", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Πιεζόμενος να απαντήσει σχετικά με την πιθανότητα να εφαρμοστεί το ένταλμα σύλληψης από τη Νότια Αφρική, ο Πεσκόφ είπε: "Ασφαλώς, θεωρούμε ως το λιγότερο δυνατό χώρες εταίροι σε ένα τέτοιο σημαντικό σχήμα να καθοδηγηθούν από τέτοιες παράνομες αποφάσεις".Ο Πεσκόφ δεσμεύθηκε ότι "όλες οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν αργότερα", χωρίς να  επεκταθεί.

Το ΔΠΔ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης τον Μάρτιο για τον Πούτιν, κατηγορώντας τον για το έγκλημα πολέμου του αναγκαστικού εκτοπισμού παιδιών από κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη στην Ουκρανία. Η Μόσχα αρνείται ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου, περιλαμβανομένων αναγκαστικών εκτοπίσεων παιδιών, και λέει πως το ΔΠΔ δεν έχει εξουσία καθώς η Ρωσία δεν είναι μέλος του.

Ο Πούτιν, μόλις ο τρίτος εν ενεργεία πρόεδρος σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από το ΔΠΔ, δεν είναι πιθανό να καταλήξει στο δικαστήριο οποιαδήποτε στιγμή σύντομα. Όμως το ένταλμα σύλληψης σημαίνει πως θα μπορούσε να συλληφθεί και να σταλεί στη Χάγη αν ταξιδέψει σε οποιοδήποτε από τα κράτη μέλη του ΔΠΔ.
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ