Νομική κόντρα της βρετανικής κυβέρνησης με την επικεφαλής της έρευνας για την πανδημία

Η βρετανική κυβέρνηση και η επικεφαλής της ανεξάρτητης δημόσιας έρευνας, λαίδη Χάλετ είναι πιθανό να οδηγηθούν ακόμα και στα δικαστήρια για το χειρισμό της πανδημίας της COVID-19 

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Στα δικαστήρια ενδέχεται να οδηγηθούν η βρετανική κυβέρνηση και η επικεφαλής της ανεξάρτητης δημόσιας έρευνας για το χειρισμό της πανδημίας της COVID-19 λαίδη Χάλετ, πριν καν ξεκινήςει η λήψη καταθέσεων.

Ο λόγος είναι η αξίωση της βαρόνης να λάβει από το αρμόδιο Γραφείο Υπουργικού Συμβουλίου όλα τα επίσημα και προσωπικά μηνύματα που αντάλλαξε ο τότε Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον με τους εμπλεκόμενους εκείνη την περίοδο χωρίς διαγραφές και παραλείψεις. Μεταξύ των εμπλεκομένων είναι και ο νυν Πρωθυπουργός και τότε Υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ.

Η λαίδη Χάλετ έχει ζητήσει επίσης τα ημερολόγια του τότε Πρωθυπουργού και 24 σημειωματάρια που κρατούσε ο κ. Τζόνσον.

Η κυβέρνηση μέχρι τώρα εμφανιζόταν αρνητική, με το αιτιολογικό ότι η αποκάλυψη προσωπικών και εμπιστευτικών μηνυμάτων θα σημάνει το τέλος της ελεύθερης επικοινωνίας μεταξύ των μελών της κυβέρνησης.

Η βαρόνη Χάλετ, ωστόσο, είχε θέσει αρχικά διορία έως τις 4 το απόγευμα της Τρίτης να της παραδοθούν τα μηνύματα, με βάση το Άρθρο 21 του νόμου περί Δημοσίων Ερευνών του 2005.

Η διορία έλαβε παράταση μέχρι τις 4 το απόγευμα τοπική της Πέμπτης. Το Γραφείο Υπουργικού Συμβουλίου ζήτησε μεγαλύτερη παράταση, ως τη Δευτέρα 5 Ιουνίου καθώς δεν έχει πρόσβαση στα μηνύματα του κ. Τζόνσον, αλλά το αίτημα αυτό απορρίφθηκε.

Η κυβέρνηση έχει προειδοποιηθεί πως αν δεν συμμορφωθεί, τότε θα έχει διαπράξει ποινικό αδίκημα.

Πηγή: skai.gr