Κλείσιμο

Η ακρίβεια «γονατίζει» τους Βρετανούς: 30 εκατ. άνθρωποι κάτω από το όριο της φτώχειας έως το 2024

Σοκαριστικά στοιχεία από την έρευνα του NEF - Οι αυξήσεις στην ενέργεια και στα βασικά προϊόντα έχουν προκαλέσει μία άνευ προηγουμένου κατάσταση στη βρετανική κοινωνία

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Τριάντα εκατομμύρια κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα μπορούν λόγω ακρίβειας και φτώχειας να εξασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης έως το τέλος του 2024, σύμφωνα με έρευνα δεξαμενής σκέψης.

Το αριστερών πεποιθήσεων New Economics Foundation (NEF) αναφέρει πως οι αυξανόμενες τιμές βασικών προϊόντων και ενέργειας, οι αυξήσεις μισθών που υπολείπονται του ύψους του πληθωρισμού και η αναμενόμενη αύξηση της ανεργίας θα οδηγήσουν το 43% των βρετανικών νοικοκυριών σε τέτοια ένδεια ώστε να μην έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν επαρκείς ποσότητες τροφίμων ή καινούρια ρούχα ή να κάνουν κάποια δαπάνη για μη αναγκαία είδη.

Πρόκειται για ποσοστό αυξημένο κατά 12% σε σχέση με το 2019.

Η δεξαμενή σκέψης λέει πως σε δύο χρόνια το 90% των γονέων σε μονογονεϊκές οικογένειες και το 50% των απασχολούμενων με παιδιά θα βρίσκονται κάτω από το ελάχιστο εισόδημα που απαιτείται για ένα ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο.

Το NEF καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι συνθήκες διαβίωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο αποκαλύπτουν την ανάγκη μιας ριζικής αναδόμησης του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας. Προτείνει την αντικατάσταση του ισχύοντος συστήματος κοινωνικών επιδομάτων με ένα «εθνικό εισόδημα διαβίωσης» κάτω από το οποίο δε θα επιτρέπεται να πέσει κανένας πολίτης, είτε εργάζεται είτε όχι.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως αυτή τη στιγμή το 22% των κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή έχει εισόδημα μικρότερο του 60% του διάμεσου εισοδήματος.
 

Πηγή: skai.gr