Τζέιμς Κλέβερλι: Η βρετανική εξωτερική πολιτική θα επιδιώξει νέους συμμάχους

Σύμφωνα με τον Βρετανό ΥΠΕΞ, η βρετανική διπλωματία πρέπει να κινηθεί και πέρα από τη «βολή» των παραδοσιακών συμμαχιών και να συμβαδίσει «με τον τρόπο που το γεωπολιτικό κέντρο βαρύτητας μετατοπίζεται προς νότο και ανατολή»

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Μια εξωτερική πολιτική που θα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη μακρόπνοων σχέσεων με επιλεγμένες χώρες που κρίνονται στρατηγικής σημασίας υπό το νέο γεωπολιτικό σκηνικό θα είναι η κατεύθυνση που θα ακολουθήσει στο εξής το Ηνωμένο Βασίλειο, ανήγγειλε ο Τζέιμς Κλέβερλι.

Στην πρώτη βαρυσήμαντη ομιλία του από τότε που ανέλαβε καθήκοντα, ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών είπε σε ακροατήριο πρέσβεων διαπιστευμένων στο Λονδίνο ότι αυτό είναι το όραμα για έναν ορίζοντα 25-30 ετών ως προς τις διεθνείς σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου στη μετά το Brexit εποχή.

Η νέα στρατηγική δεν περιλαμβάνει αναφορές στο πιο μαξιμαλιστικό όραμα δημιουργίας ενός «δικτύου ελευθερίας» με ηγέτιδα την «Παγκόσμια Βρετανία», έννοιες στις οποίες αναφέρονταν ο Μπόρις Τζόνσον και η Λιζ Τρας συχνά με τρόπο που επικρινόταν ως «αλαζονικός».

Ο κ. Κλέβερλι είπε πως η βρετανική διπλωματία πρέπει να κινηθεί και πέρα από τη «βολή» των παραδοσιακών συμμαχιών και να συμβαδίσει «με τον τρόπο που το γεωπολιτικό κέντρο βαρύτητας μετατοπίζεται προς νότο και ανατολή», δηλαδή, όπως εξήγησε, προς Ασία, Αφρική και Λατινική Αμερική.

Όπως ανέφερε, οι χώρες που στοχευμένα θα προσεγγίσει η Βρετανία «με υπομονετική διπλωματία, σεβασμό, αλληλεγγύη και πρόθεση να ακούσουμε» συχνά περιγράφουν εαυτούς ως χώρες «αδέσμευτες».

Ο υπουργός απέφυγε να απαριθμήσει τις χώρες αυτές, αλλά στην ομιλία του έκανε ιδιαίτερη μνεία στη σημασία χωρών με νεανικό πληθυσμό, όπως η Ινδία, η Ινδονησία, η Βραζιλία, η Νότια Αφρική, η Αιθιοπία και το Βιετνάμ.

Ο κ. Κλέβερλι είπε ότι χώρες αυτής της κατηγορίας επιδιώκουν την προσέλκυση επενδύσεων, τη στροφή προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους τους.

Πρόσθεσε ότι στις χώρες αυτές η Βρετανία μπορεί να δείξει ότι είναι αξιόπιστος εταίρος και να προωθήσει το σεβασμό του διεθνούς δικαίου, ειρηνικούς μηχανισμούς επίλυσης διαφορών, μια πορεία που οδηγεί στον πλήρη εναγκαλισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όλα όσα συνιστούν θεμέλιες λίθους της βρετανικής πολιτικής φιλοσοφίας.

Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών τάχθηκε επίσης υπέρ της τοποθέτησης της Βραζιλίας, της Ινδίας, της Ιαπωνίας, της Γερμανίας και κάποιας αφρικανικής εκπροσώπησης σε θέση μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Πηγή: skai.gr