Βρετανία: Συνάντηση Σούνακ - Τζόνσον ώστε να αποφευχθεί «εμφύλιος πόλεμος» στους Τόρις

Ο Ρίσι Σούνακ έχει ήδη συγκεντρώσει τη στήριξη 100 βουλευτών, έχοντας μάλιστα ήδη ξεπεράσει τις 120 δημόσιες δηλώσεις στήριξης.

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Συνάντηση διάρκειας τριών ωρών είχαν το βράδυ του Σαββάτου στο Λονδίνο οι δύο επικρατέστεροι διάδοχοι της Λιζ Τρας στη βρετανική πρωθυπουργία και στην ηγεσία των Συντηρητικών, Ρίσι Σούνακ και Μπόρις Τζόνσον.

Η συνάντηση έγινε κατόπιν παροτρύνσεων από κορυφαία στελέχη των Τόρις, όπως τον Υπουργό Άμυνας Μπεν Γουάλας, ώστε να αποφευχθεί ένας «εμφύλιος πόλεμος» που θα διχάσει περαιτέρω το κυβερνών κόμμα. Ο κ. Γουάλας κάλεσε χαρακτηριστικά τους δύο άνδρες «να παραμερίσουν τα εγώ τους».


Τα σενάρια συμφωνίας και ο διαμοιρασμός των κυβερνητικών ρόλων μεταξύ τους θα εξαρτηθεί από το αν ο κ. Τζόνσον θα πιάσει το όριο των 100 βουλευτών που απαιτούνται για να διεκδικήσει την ηγεσία. Ο κ. Σούνακ έχει ήδη συγκεντρώσει τη στήριξη 100 βουλευτών, έχοντας μάλιστα ήδη ξεπεράσει τις 120 δημόσιες δηλώσεις στήριξης.

Αίσθηση προκάλεσε η στήριξη στο πρόσωπό του από στελέχη του κόμματος που προέρχονται από τη δεξιά πτέρυγα και το στρατόπεδο των πιο ένθερμων υποστηρικτών του Brexit. Μεταξύ αυτών είναι η Υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Κέμι Μπέιντενοκ, που είχε καταταγεί τέταρτη στην κούρσα διαδοχής του κ. Τζόνσον, ο λόρδος Φροστ, πρώην επικεφαλής διαπραγματευτής του Brexit και ο πρώην
Υπουργός Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ, ο οποίος διετέλεσε και επικεφαλής προσωπικού της Ντάουνινγκ Στριτ επί Τζόνσον.

Από την άλλη πλευρά, το επιτελείο του Μπόρις Τζόνσον ισχυρίστηκε πως έπιασε τον αριθμό των 100 βουλευτών το μεσημέρι του Σαββάτου. Ο ισχυρισμός αυτός, ωστόσο, αμφισβητείται από τους συμμάχους του Ρίσι Σούνακ, καθώς οι δημόσιες δηλώσεις στήριξης προς τον τέως πρωθυπουργό είναι μόνο λίγο παραπάνω από τις μισές.

Κανένας εκ των κ. Σούνακ και Τζόνσον δεν έχει κηρύξει επισήμως υποψηφιότητα. Θεωρείται ότι αν ο κ. Τζόνσον εξασφαλίσει τους 100 βουλευτές, τότε θα καταστεί φαβορί για την ηγεσία, καθώς παραμένει δημοφιλέστερος του κ. Σούνακ στη βάση του κόμματος που θα επιλέξει τον τελικό νικητή.

Η μόνη επίδοξη διεκδικήτρια που έχει δηλώσει υποψηφιότητα είναι η αρχηγός της Βουλής των Κοινοτήτων Πένι Μόρνταντ, η οποία δεν έχει αναπτύξει δυναμική. Με μόνο 23 δηλώσεις στήριξης για την ώρα θεωρείται δύσκολο να μπει στην τελική ευθεία της διαδικασίας.

Εν τω μεταξύ, μετά από τη δημοσκόπηση του Σαββάτου για τους Times που έδειχνε πως ο κ. Σούνακ θα είχε καλύτερη επίδοση από τον κ. Τζόνσον σε βουλευτικές εκλογές με αντίπαλο τον ηγέτη των Εργατικών σερ Κιρ Στάρμερ, δύο άλλες δημοσκοπήσεις για τις Mail και Telegraph δίνουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Επίσης, δύο νέες δημοσκοπήσεις, από την Opinium και τη YouGov επιβεβαιώνουν το μεγάλο προβάδισμα των Εργατικών έναντι των Συντηρητικών, με την ψαλίδα στο 27% (50%-23%) και στο 37% (56%-19%) αντίστοιχα.