Εντατικές προσπάθειες για ανεύρεση επιζώντων στα συντρίμμια σε Τουρκία & Συρία – Πάνω από 9.500 νεκροί

Στην Τουρκία, από τα χαλάσματα έχουν ανασυρθεί 6.957 νεκροί σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών, και άλλοι 2.547 νεκροί έχουν ανασυρθεί στη Συρία

Εντατικές είναι οι προσπάθειες για ανεύρεση επιζώντων στα συντρίμμια σε Τουρκία και Συρία, υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες. 

Η εικόνα νεογέννητου που ανασύρθηκε ζωντανό από τα ερείπια και πατέρα που σφίγγει βουβός το χέρι της νεκρής κόρης του, το άψυχο σώμα της οποίας βρίσκεται εγκλωβισμένο ανάμεσα σε δύο πλάκες τσιμέντου, δείχνουν τη φρίκη του σεισμού των 7,8 Ρίχτερ, του οποίου ο απολογισμός δεν σταματά να αυξάνεται, ξεπερνώντας πλέον τους 9.500 νεκρούς στην Τουρκία και τη Συρία.

Στην Τουρκία, από τα χαλάσματα έχουν ανασυρθεί 6.957 νεκροί σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών, και άλλοι 2.547 νεκροί έχουν ανασυρθεί στη Συρία, σύμφωνα με τις αρχές και μέλη των υγειονομικών υπηρεσιών.

Ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια κτιρίων που κατέρρευσαν και σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν επιζώντες.  


Σε συνθήκες ψύχους, οι διασώστες, μεταξύ αυτών και της ελληνικής αποστολής της ΕΜΑΚ, συνεχίζουν τον αγώνα τους με το χρόνο για να καταφέρουν να προσφέρουν βοήθεια στους επιζώντες του σεισμού των 7,8 βαθμών που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας και συγκλόνισε το νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας και τη γειτονική Συρία.

Ο κακός καιρός περιπλέκει τον αγώνα των σωστικών συνεργείων και ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών προειδοποίησε χθες, Τρίτη, ότι οι προσεχείς 48 ώρες θα είναι "κρίσιμες" για την ανεύρεση επιζώντων.

Στην Γκαζίαντεπ, πόλη που βρισκόταν πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, μια κάτοικος έχει χάσει ήδη τις ελπίδες της να ξαναβρεί ζωντανή την θεία της που είναι θαμμένη κάτω από τα ερείπια. "Είναι πάρα πολύ αργά. Τώρα περιμένουμε τους νεκρούς μας", είπε.

Η διεθνής βοήθεια έχει αρχίσει να φτάνει στην Τουρκία, όπου κηρύχθηκε εθνικό πένθος για επτά ημέρες. Ο απολογισμός των νεκρών ανέρχεται ήδη σε 6.957 μέχρι τώρα. Πρόκειται πλέον για τον χειρότερο απολογισμό νεκρών από σεισμό στην Τουρκία από το 1999, όταν 17.000 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους, εκ των οποίων χίλιοι στην Κωνσταντινούπολη.

Στη Συρία, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 2.547 ως αυτή την ώρα. Ο απολογισμός αναμένεται "να αυξηθεί σημαντικά καθώς εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα ερείπια", σύμφωνα με τα Λευκά Κράνη (εθελοντές της πολιτικής προστασίας) στις ζώνες που ελέγχουν οι αντάρτες.
 
Είκοσι τρία εκατομμύρια άνθρωποι είναι "πιθανό να είναι εκτεθειμένοι, εκ των οποίων περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι που είναι ευάλωτοι", προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).  

Τουρκία

Τουρκία

Τουρκία

Τουρκία

Τουρκία

Τουρκία

Τουρκία

Τουρκία


Διεθνής Βοήθεια

Οι πρώτες ομάδες ξένων διασωστών έφτασαν χθες, Τρίτη. Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες σε 10 επαρχίες που επλήγησαν από τον σεισμό, 45 χώρες πρότειναν τη βοήθειά τους.

Η ΕΕ κινητοποίησε για την Τουρκία 1.185 διασώστες και 79 εκπαιδευμένους σκύλους από 19 κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Γαλλία ή η Γερμανία. Για την Συρία, η ΕΕ βρίσκεται σε επαφή με τους ανθρωπιστικούς εταίρους της εκεί και χρηματοδοτεί επιχειρήσεις βοήθειας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε στον Τούρκο ομόλογό του Ερντογάν για την παροχή "όλης της βοήθειας που χρειάζεται, όποια κι αν είναι αυτή". Δύο ομάδες διασωστών αναμενόταν να φτάσουν σήμερα το πρωί στην Τουρκία.

Η Κίνα ανακοίνωσε χθες την αποστολή βοήθειας 5,9 εκατομμυρίων δολαρίων όπως και μέλη σωστικών συνεργείων που ειδικεύονται στις αστικές διασώσεις, ιατρικές ομάδες και υλικό έκτακτης ανάγκης.

Ακόμη και η Ουκρανία, παρά τη ρωσική εισβολή, ανακοίνωσε την αποστολή στην Τουρκία 87 διασωστών.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποσχέθηκαν βοήθεια 100 εκατομμυρίων δολαρίων και η Σαουδική Αραβία, η οποία δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με τις αρχές της Δαμασκού από το 2012, ανακοίνωσε την δημιουργία αερογέφυρας για να βοηθήσει τους πληθυσμούς που επλήγησαν στις δύο χώρες.

Στη Συρία, οι αρχές της Δαμασκού απηύθυναν έκκληση, η οποία εισακούσθηκε ωστόσο κυρίως από την σύμμαχό τους Ρωσία. Σύμφωνα με τον στρατό, πάνω από 300 Ρώσοι στρατιωτικοί βρίσκονται ήδη εκεί για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.
Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε χθες ότι συνεργάζεται με τις τοπικές μη κυβερνητικές οργανώσεις στη Συρία, όχι με το καθεστώς" της Δαμασκού.

Ο σεισμός έπληξε το μεθοριακό πέρασμα της Μπαμπ αλ-Χάουα, το μόνο για σχεδόν το σύνολο της ανθρωπιστικής βοήθειας στις περιοχές των ανταρτών στη Συρία που δρομολογείται από την Τουρκία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η συριακή Ερυθρά Ημισέληνος, η οποία επιχειρεί στις κυβερνητικές ζώνες, κάλεσε την ΕΕ να άρει τις κυρώσεις κατά της Δαμασκού.
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ