Κλείσιμο

Επίσκεψη Ζελένσκι στη Βρετανία, πρώτη φορά μετά τον πόλεμο - Συνάντηση σήμερα με Σούνακ

Όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ, «ο κ. Ζελένσκι και ο κ. Σουνάκ θα συζητήσουν την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουκρανία, ξεκινώντας με μια «άμεση αύξηση» στρατιωτικού εξοπλισμού που αποστέλλεται στη χώρα»

Στη Λονδίνο για συνάντηση με  τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, μεταβαίνει σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι , στην πρώτη του επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους.

Έκτοτε, έκανε μόνο ένα άλλο ταξίδι εκτός Ουκρανίας, όταν μετέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Πολωνία λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Εκτός από την συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό, ο Ζελένσκι θα επισκεφθεί ακόμα τα ουκρανικά στρατεύματα που αυτή τη στιγμή εκπαιδεύονται στη Βρετανία και θα μιλήσει στο βρετανικό κοινοβούλιο. 

Όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ, «ο κ. Ζελένσκι και ο κ. Σουνάκ θα συζητήσουν την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουκρανία, ξεκινώντας με μια «άμεση αύξηση» στρατιωτικού εξοπλισμού που αποστέλλεται στη χώρα από το Ηνωμένο Βασίλειο και ο πρωθυπουργός θα ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη υποστήριξή του»

Ο κ. Σουνάκ δήλωσε: «Η επίσκεψη του Προέδρου Ζελένσκι στο Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί απόδειξη του θάρρους, της αποφασιστικότητας και του αγώνα της χώρας του και απόδειξη της άρρηκτης φιλίας μεταξύ των δύο χωρών μας». 

Όπως είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, από το 2014, το Ηνωμένο Βασίλειο παρέχει «ζωτικής σημασίας εκπαίδευση στις ουκρανικές δυνάμεις, επιτρέποντάς τους να υπερασπιστούν τη χώρα τους, να προστατεύσουν την κυριαρχία τους και να πολεμήσουν για το έδαφός τους».

«Είμαι περήφανος που σήμερα θα επεκτείνουμε αυτή την εκπαίδευση από στρατιώτες σε πεζοναύτες και πιλότους μαχητικών αεροσκαφών, διασφαλίζοντας ότι η Ουκρανία έχει έναν στρατό ικανό να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της στο μέλλον» δήλωσε ο Σούνακ. 

Πηγή: skai.gr