Κλείσιμο

Το οδοιπορικό του ΣΚΑΪ στην Αντιόχεια: Ισοπεδωμένη η πόλη από τον σεισμό, φωνές κάτω από τα συντρίμμια - Δείτε βίντεο

«Νεκρή» πόλη η Αντιόχεια - Ξεπέρασαν τους 7.800 οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία και πάνω από 35.000 οι τραυματίες- Μακραίνει η λίστα των θυμάτων - Σβήνουν οι ελπίδες για ζωή - Παλεύουν με το χρόνο τα σωστικά συνεργεία

Ισοπεδωμένα κτίρια, άνθρωποι απελπισμένοι με την αγωνία ζωγραφισμένοι στα μάτια να σκάβουν με γυμνά χέρια αναζητώντας δικούς τους ανθρώπους κάτω από τα συντρίμμια, χωρίς τρόφιμα, χωρίς, νερό, χωρίς ρεύμα. Οι εικόνες που μεταφέρει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης από το οδοιπορικό του σε Άδανα, Αλεξανδρέττα, Αντιόχεια προκαλούν πόνο καθώς «η πόλη είναι σχεδόν νεκρή» όπως αναφέρει. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πάνω από 800 είναι οι νεκροί στην Αντιόχεια και το 60% της πόλης έχει καταστραφεί. Στο κέντρο επικρατεί χάος, καθώς τα περισσότερα κτίρια έχουν ισοπεδωθεί. Την ίδια ώρα η απουσία ανθρωπιστικής βοήθειας είναι ορατή. Άνθρωποι με γυμνά χέρια, χωρίς καμία βοήθεια από σωστικά συνεργεία σκάβουν και αναζητούν τους δικούς τους ανθρώπους κάτω από τα συντρίμμια. Οι καταστροφές που άφησαν πίσω τους τα 7,8 Ρίχτερ τη Δευτέρα, είναι ανυπολόγιστες.

Τουρκία

Φωνές κάτω από τα συντρίμμια

«Στο κτίριο υπάρχουν 30-40 άτομα. Δεν υπάρχει πυροσβεστική, ασθενοφόρο, ΕΜΑΚ. Δεν υπάρχει κανένας. Με τα νύχια μας, με τα χέρια μας σκάβουμε και τους βγάζουμε. Δεν μπορούμε πετρέλαιο, ήδη πρώτης ανάγκης. Σε κάποια κτίρια ακούμε φωνές. Υπάρχουν ζωντανοί αλλά επειδή δεν έχουμε τα μέσα, δεν μπορούμε να τους βγάλουμε» λέει στον Μανώλη Κωστίδη κάτοικος της Αντιόχειας ο οποίος αναζητά ζωντανούς μέσα στα ερείπια.

Τουρκία

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, τα συσσίτια στην περιοχή είναι λίγα, οι σκηνές ελάχιστες και η αστυνομία άφαντη. Σήμερα έφτασαν στην πόλη ορισμένα φορτηγά για να προσφέρουν βοήθεια. Οι εικόνες από παιδιά να μένουν μέσα σε αυτοκίνητα συγκλονίζουν. Για τους κατοίκους η ζωή στην Αντιόχεια έχει τελειώσει μετά το φονικό σεισμό, όπως λένε. 

Τουρκία

Τουρκία

Πάνω από 7.000 οι νεκροί 

Λίγες ώρες πριν συμπληρωθούν 48 ώρες από το φονικό σεισμό ο αριθμός των νεκρών σε Τουρκία και Συρία έχει ξεπεράσει τους 7.800. Η λίστα των θυμάτων μακραίνει συνεχώς καθώς περνάνε οι ώρες και οι ελπίδες για επιζώντες κάτω από τα συντρίμμια σβήνουν σιγά σιγά. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των θυμάτων ανήλθε το βράδυ σε 7.826 ενώ δεκάδες χιλιάδες είναι οι τραυματίες και οι άστεγοι στις δύο χώρες.
 

 

Τουρκία

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης ότι εξαιτίας των σεισμών τουλάχιστον 5.894 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 34.810 τραυματίστηκαν.

Τουρκία

Στη Συρία οι νεκροί ανέρχονται σε 1.932, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που βασίζεται σε στοιχεία που δόθηκαν από το υπουργείο Υγείας και διασώστες.
Τουλάχιστον 3.849 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί

Τουρκία

Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ δήλωσε την Τρίτη ότι περίπου 7.500 Τούρκοι στρατιώτες εργάζονται για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις διάσωσης. Δήλωσε επίσης ότι θα προστεθούν 1.500 άτομα στην ομάδα διάσωσης την Τετάρτη και πως στάθηκαν 75 στρατιωτικά αεροσκάφη. Συνολικά εννέα τάγματα καταδρομών έφτασαν στην περιοχή από τα δυτικά και τέσσερα τάγματα κομάντο από την Κύπρο θα έρθουν στην περιοχή, υπογράμμισε. Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι, δήλωσε ότι έχουν διασωθεί πάνω από 8.000 άνθρωποι και ότι πάνω από 20.000 διασώστες συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.  Η κινητοποίησης ως προς την αποστολή βοήθειας στην Τουρκία είναι παγκόσμια με τα σωστικά συνεργεία να δίνουν πλέον μάχη με το χρόνο για τον εντοπισμό επιζώντων κάτω από τόνους ερειπίων και κάτω υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Τουρκία

Περισσότερα από 5.000 κτίρια έχουν καταρρεύσει στην Τουρκία

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της τουρκικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών (AFAD), Ορχάν Τατάρ τουλάχιστον  5.775 κτίρια κατέρρευσαν.Σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού 941 κτίρια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς μόνο στην πόλη Καχραμανμάρας.

Τουρκία

Πηγή: skai.gr