Κλείσιμο

Ενωτική ομιλία Μπάιντεν σε ένα διχασμένο Κογκρέσο - Αποδοκιμάσιες και απαξίωση των Ρεπουμπλικάνων

Πολύ γρήγορα οι Ρεπουμπλικάνοι άρχισαν να δυσανασχετούν με την ομιλία του Αμερικανού προέδρου, όμως ο Μακάρθι τους είχε ζητήσει να μην τον αποδοκιμάσουν δυνατά,  οποότε πολλοί αρκέστηκαν αρχικά να κοιτούν τα κινητά τους

Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε υπέρ της ενότητας στην ομιλία του για την «Κατάσταση της Ένωσης», το ύφος γεμάτο αποδοκιμασία του νέου προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, έδωσε έναν διαφορετικό τόνο στη βραδιά.

Σύμβολο της αλλαγής ισορροπιών στην Ουάσινγκτον, ο Δημοκρατικός πρόεδρος εκφώνησε την ομιλία του στο Κογκρέσο υπό το βλέμμα - πίσω του -  ενός από τους βασικούς αντιπάλους του ο οποίος εκλέχθηκε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Την προηγούμενη φορά που εκφώνησε την ομιλία αυτή ο Μπάιντεν, οι Δημοκρατικοί είχαν την πλειοψηφία και στα δύο σώματα του Κογκρέσου και τα δύο κόμματα – Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι-- είχαν ενώσει τις φωνές τους για να προειδοποιήσουν τη Ρωσία ότι η εισβολή της στην Ουκρανία μερικές ημέρες νωρίτερα δεν θα είναι χωρίς επιπτώσεις.

Όμως χθες, Τρίτη, το αμερικανικό κοινό είδε να επιστρέφει η κανονικότητα, με έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των βουλευτών.

Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν ο τραγουδιστής των U2 Μπόνο, αλλά και πρόσωπα που συνδέονται με την αμερικανική επικαιρότητα, όπως οι γονείς του Τάιρ Νίκολς, του νεαρού Αφροαμερικανού που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από αστυνομικούς στο Μέμφις τον Ιανουάριο.

«Να εργαστούμε μαζί» - Αποδοκιμάσιες και απαξίωση 

Ο Μπάιντεν αναφέρθηκε σε θέματα που διχάζουν Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς, ενώ εξήρε και τα επιτεύγματά του τα δύο τελευταία χρόνια στον Λευκό Οίκο.

Ωστόσο πρόσθεσε: «Προς τους Ρεπουμπλικάνους φίλους μου, αν μπορέσαμε να εργαστούμε μαζί την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην μπορέσουμε να εργαστούμε μαζί και τη νέα».

Λίγοι Ρεπουμπλικάνοι χειροκρότησαν τον Αμερικανό πρόεδρο για τη δήλωσή του αυτή και μάλιστα σηκώθηκαν όρθιοι. Όμως οι περισσότεροι του έριξαν δολοφονικές ματιές και ο Μακάρθι παρέμεινε στη θέση του.

biden congress

Η ένθερμη υποστηρίκτρια του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, καταφέρθηκε εναντίον του Μπάιντεν χαρακτηρίζοντάς τον «ψεύτη» στη διάρκεια της ομιλίας του.

«Το να τσακωνόμαστε απλώς και μόνο για τον τσακωμό, η εξουσία απλώς και μόνο για την εξουσία, η διαμάχη απλώς και μόνο για τη διαμάχη δεν μας οδηγεί πουθενά», τόνισε ο Μπάιντεν.

Πολύ γρήγορα οι Ρεπουμπλικάνοι άρχισαν να δυσανασχετούν με την ομιλία του Αμερικανού προέδρου, όμως ο Μακάρθι τους είχε ζητήσει να μην τον αποδοκιμάσουν δυνατά, κατά συνέπεια πολλοί αρκέστηκαν αρχικά να κοιτούν τα κινητά τους τηλέφωνα.

Από την πλευρά των Δημοκρατικών, πολλοί ήταν αυτοί που σηκώνονταν για να χειροκροτήσουν τον Αμερικανό πρόεδρο, συχνά με ενθουσιασμό.

Ωστόσο όταν ο Μπάιντεν άρχισε να επικρίνει τους Ρεπουμπλικάνους και κυρίως τον προκάτοχό του Τραμπ, οι ψίθυροι έδωσαν τη θέση τους σε φωνές και αποδοκιμασίες. «Εσείς φταίτε», φώναξε ένας Ρεπουμπλικάνος όταν ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στην κρίση των οπιοειδών.

«Μάχη των καρφιτσών», υπέρ και κατά της οπλοκατοχής

Αριστεροί βουλευτές φορούσαν στο πέτο των σακακιών τους καρφίτσες με τη χρονολογία “1870”, χρονιά κατά την οποία καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος ελεύθερου Αφροαμερικανού από την αστυνομία στις ΗΠΑ.

Κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι είχαν επιλέξει επίσης να φορέσουν καρφίτσες με νόημα, όπως μία στο σχήμα ενός ημιαυτόματου τουφεκιού ΑR-15, το οποίο έχουν χρησιμοποιήσει πολλοί δράστες μακελειών τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ - ένας τρόπος για να επαναλάβουν τη στήριξή τους στην οπλοκατοχή.

Εν τω μεταξύ, λίγες ώρες πριν από την ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους, δημοσκόπηση  του ινστιτούτου Ipsos για λογαριασμό του πρακτορείου Reuters, έδειξε ότι η δημοτικότητα του προέδρου των ΗΠΑ είναι στο 41%, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο της θητείας του.

Στην ίδια δημοσκόπηση, το 65% των ερωτηθέντων εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα βαδίζει σε λάθος δρόμο. Πέρυσι το ποσοστό αυτό κυμαινόταν στο 58%.

Πηγή: skai.gr