Συνάντηση Τζόνσον με τον Ινδό πρωθυπουργό στο Νέο Δελχί: Καμία αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Η συνεργασία στην άμυνα, στην ενέργεια και στο εμπόριο ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν στο Νέο Δελχί οι Πρωθυπουργοί Ηνωμένου Βασιλείου και Ινδίας.

Ο Ναρέντρα Μόντι υποδέχθηκε τον Μπόρις Τζόνσον κατά τη δεύτερη και τελευταία ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στην Ινδία, η οποία πάντως επισκιάζεται από την παραπομπή του Βρετανού Πρωθυπουργού σε κοινοβουλευτική έρευνα για το partygate.

Η συνάντηση έγινε επίσης σε ένα πλαίσιο αμηχανίας από την πλευρά του Λονδίνου, καθώς η ινδική κυβέρνηση έχει ζητήσει μεν κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία, αλλά έχει αποφύγει να καταδικάσει τη Ρωσία για την εισβολή.

Στις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών δεν έγινε αναφορά στον εν εξελίξει πόλεμο, με τον κ. Τζόνσον να έχει πει νωρίτερα ότι δεν είναι σκοπός του να υπαγορεύει την εξωτερική πολιτική άλλων κρατών, αν και το γραφείο του έχει ξεκαθαρίσει ότι το θέμα περιλαμβάνεται στην ατζέντα της πρωθυπουργικής επίσκεψης.

Ο Βρετανός ηγέτης είπε πως θέλει να κλείσει μία διμερή εμπορική συμφωνία για τη μετά το Brexit εποχή πριν από την ινδουιστική γιορτή του Diwali τον Οκτώβριο. Ωστόσο ο κ. Μόντι εμφανίστηκε να θεωρεί πως το τέλος του έτους είναι ένα πιο ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα για μια τέτοια συμφωνία.

Ο κ. Τζόνσον είπε επίσης πως η Βρετανία θα στηρίξει την Ινδία στην κατασκευή μαχητικών αεροσκαφών, με απώτερο στόχο να μειωθεί η ινδική στρατιωτική εξάρτηση από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, οι δύο χώρες θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον τομέα της ασφάλειας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, περιλαμβανομένου του Ινδικού Ωκεανού.

Υπήρξε επίσης διμερής δέσμευση για αύξηση της έρευνας για τη μείωση του κόστους παραγωγής «πράσινης» ενέργειας από υδρογόνο.

Πηγή: skai.gr