Βρετανία: «Πυρά» της αντιπολίτευσης στη Λιζ Τρας - Σενάρια για παραίτηση

Λίγο νωρίτερα, η Άντζελα Ρίτσαρντσον είχε γίνει η τέταρτη βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος της κ. Τρας που ζήτησε δημοσίως την άμεση παραίτησή της. Είχαν προηγηθεί οι βουλευτές Κρίσπιν Μπλαντ, Άντριου Μπρίτζεν και Τζέιμι Γουόλις.

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Κριτική για την πολιτική της που προκάλεσε ανησυχίες για τη σταθερότητα των βρετανικών δημοσίων οικονομικών, αλλά και για την πλήρη ανατροπή αυτών χωρίς να απολογηθεί, άσκησαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κατά της Πρωθυπουργού Λιζ Τρας σε έκτακτη συνεδρίαση το απόγευμα στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Στο πρώτο σκέλος της συνεδρίασης, για απάντηση σε έκτακτη ερώτηση του Εργατικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αποπομπή του Κουάσι Κουάρτενγκ από τη θέση του Υπουργού Οικονομικών, η κα Τρας έστειλε στη θέση της την ηγέτιδα της Βουλής των Κοινοτήτων Πένυ Μόρνταντ, που σύμφωνα με κάποια δημοσιεύματα είναι μεταξύ των πιθανών αντικαταστατών της.

Η κα Μόρνταντ υπερασπίστηκε την Πρωθυπουργό και την αλλαγή της οικονομικής πολιτικής, κάνοντας λόγο για «θαρραλέα» απόφαση προς το εθνικό συμφέρον.

Παρόλα αυτά, δεκάδες βουλευτές της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κα Τρας ότι «κρύβεται» και ότι δεν έχει την ευπρέπεια να απολογηθεί.

Η κα Τρας εισήλθε εν τέλει στην αίθουσα της συνεδρίασης υπό ειρωνικές επευφημίες της αντιπολίτευσης, χωρίς όμως να λάβει καθόλου το λόγο. Εκεί παρακολούθησε μέρος του δεύτερου σκέλους της συνεδρίασης, κατά το οποίο ο Υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ επανέλαβε την πρωινή δήλωση περί σχεδόν πλήρους ανατροπής του μίνι προϋπολογισμού.

Ο κ. Χαντ επιβεβαίωσε ότι πλην δύο εξαιρέσεων η κυβέρνηση παίρνει πίσω τις περικοπές φόρων που περιλαμβάνονταν στον μίνι προϋπολογισμό, αλλά και ότι μειώνει τη διάρκεια του πακέτου στήριξης των νοικοκυριών ως προς τους λογαριασμούς ενέργειας από δύο χρόνια σε λίγους μήνες, έως τον προσεχή Απρίλιο.

Προανήγγειλε δε «εντυπωσιακά δύσκολες» αποφάσεις ως προς τη φορολογία και τις κρατικές δαπάνες το επόμενο διάστημα.

Απαντώντας στη δήλωση του Τζέρεμι Χαντ, η σκιώδης Υπουργός Οικονομικών των Εργατικών Ρέιτσελ Ριβς είπε: «Η ζημιά έχει γίνει. Είναι μια κρίση που δημιούργησαν οι Τόρις και αυτό που αφήνει είναι υψηλότερα επιτόκια για τα στεγαστικά δάνεια των πολιτών και υψηλότερα μπόνους για τους τραπεζίτες».

Συνέχισε λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει πλέον «κανένα κύρος, καμία αξιοπιστία, κανένα σχέδιο ανάπτυξης». Πρόσθεσε ότι «αυτοί που προκάλεσαν το χάος, δεν μπορούν να είναι αυτοί που θα φτιάξουν το χάος», ζητώντας πρόωρες εκλογές.

Αναφορικά με την Πρωθυπουργό Τρας, σχολίασε ότι «μετά βίας κατέχει το αξίωμα και σίγουρα όχι την εξουσία», κατηγορώντας την για ανικανότητα. Κατέληξε με τη φράση, «ο εμπρηστής είναι ακόμα εμπρηστής, ακόμα και αν τρέξει πίσω στο φλεγόμενο κτίριο με έναν κουβά νερό», αναφερόμενη στην πλήρη ανατροπή του μίνι προϋπολογισμού που προκάλεσε αναστάτωση στη βρετανική οικονομία.

Λίγο νωρίτερα, η Άντζελα Ρίτσαρντσον είχε γίνει η τέταρτη βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος της κ. Τρας που ζήτησε δημοσίως την άμεση παραίτησή της. Είχαν προηγηθεί οι βουλευτές Κρίσπιν Μπλαντ, Άντριου Μπρίτζεν και Τζέιμι Γουόλις.

Σύμφωνα με τους Financial Times ανοιχτά υπέρ της παραίτησης της Πρωθυπουργού τάσσονται και παράγοντες του Σίτυ, του χρηματοπιστωτικού κέντρου του Λονδίνου. Μεταξύ αυτών και το μέλος των Συντηρητικών στη Βουλή των Λόρδων Στιούαρτ Ρόουζ.

Πάντως μετά από την εξαγγελία των νέων μέτρων από τον κ. Χαντ οι αγορές φάνηκαν να ηρεμούν κάπως, με τη στερλίνα να σημειώνει κέρδη και τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να πέφτουν.