Ουκρανή πρέσβειρα στην Ουάσινγκτον: Ρωσικά ελικόπτερα έξω από το Κίεβο

Ρωσικά ελικόπτερα βρίσκονται έξω από το Κίεβο δήλωσε η Ουκρανή πρέσβειρα στην Ουάσινγκτον Οξάνα Μαρκάροβα. 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην πρεσβεία της Ουκρανίας, η Οξάνα Μαρκάροβα σημείωσε ότι «το Κίεβο βρίσκεται υπό πλήρη [κυβερνητικό] έλεγχο» αλλά ότι τα ρωσικά ελικόπτερα βρίσκονται «έξω» από την ουκρανική πρωτεύουσα. 

Σύμφωνα με την επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας στην Ουάσινγκτον, δεκάδες ουκρανοί στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί από το πρωί της Πέμπτης.

Η Ουκρανή διπλωμάτις δήλωσε ότι «δεν περιμένει από κανέναν» να πολεμήσει για τη χώρα της την ώρα που μάχεται με τις ρωσικές δυνάμεις. 

«Η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη», πρόσθεσε. 

Θέμα λίγων ημερών θεωρούν πάντως τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι να «πέσει» η ουκρανική πρωτεύουσα στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων, σύμφωνα με το Newsweek που τους επικαλείται. 

Ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ κατελήφθη από ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε εξάλλου Ουκρανός αξιωματούχος.

Αντεπίθεση φαίνεται πάντως να έχει εξαπολύσει ο ουκρανικός στρατός για να ανακαταλάβει το αεροδρόμιο Αντόνοφ κοντά στο Κίεβο.

Οι Ρώσοι κατέλαβαν ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο που απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από το Κίεβο, παραδέχτηκε νωρίτερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιβεβαιώνοντας σχετικές πληροφορίες δυτικών ΜΜΕ, ωστόσο υποσχέθηκε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα το ανακαταλάβουν.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει σχεδιαστεί ώστε να ρίξει την κυβέρνηση της Ουκρανίας - με έναν από τους τρεις κύριους άξονες της επίθεσης να κατευθύνεται στο Κίεβο τόνισε στο πρακτορείο Reuters αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος. 

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι η Ρωσία προσπαθεί να καταλάβει στον πλαίσιο των στρατιωτικών της επιχειρήσεων και τον Πυρηνικό Σταθμό Παραγωγής Ενέργειας Τσερνομπίλ κοντά στο Πρίπιατ στη βόρεια Ουκρανία.

Πηγή: skai.gr