Η Ρωσία λέει πως θέλει να επιτευχθεί συμφωνία στις διαπραγματεύσεις με το Κίεβο

Η Ρωσία ενδιαφέρεται να επιτευχθεί συμφωνία που να είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών στις συνομιλίες της με την Ουκρανία, δήλωσε ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι σήμερα, καθώς Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι εοιμάζονται να συναντηθούν στα σύνορα Ουκρανίας- Λευκορωσίας.

Ο Μεντίνσκι δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στις 12:00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας).

Το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας δημοσίευσε μια φωτογραφία από τον τόπο διεξαγωγής των σημερινών διαπραγματεύσεων Ρωσίας-Ουκρανίας.

«Στη Λευκορωσία, όλα είναι έτοιμα για να φιλοξενηθούν οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας. Περιμένοντας να φτάσουν οι αντιπροσωπείες», ανέφερε το υπουργείο σε tweet γύρω στις 9 το πρωί τοπική ώρα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Κυριακή ανακοίνωσε ότι οι ουκρανικές και ρωσικές αντιπροσωπείες θα συναντηθούν χωρίς προϋποθέσεις στο Πριπιάτ της Λευκορωσίας.

Ο Ζελένσκι είπε ότι δεν είναι σίγουρος ότι θα σημειωθεί πρόοδος, αλλά ότι θα προσπαθήσει.

«Θα πω ειλικρινά, όπως πάντα, ότι δεν πιστεύω στο αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης», είπε. «Αλλά ας προσπαθήσουμε, ώστε κανένας πολίτης της Ουκρανίας να μην έχει καμία αμφιβολία ότι εγώ, ως πρόεδρος, δεν προσπάθησα να σταματήσω τον πόλεμο όταν υπήρχε έστω και μια ευκαιρία».

Ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες: Έτοιμη να εισβάλει και η Λευκορωσία στο πλευρό των Ρώσων

Έτοιμη να συμμετάσχει στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι η Λευκορωσία, σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Κιέβου δήλωσαν στο CNN ότι εκτός από το να επιτρέπει στους Ρώσους να χρησιμοποιεί τα λευκορωσικά εδάφη και να διασχίζει τα σύνορά τους, το Μινσκ φαίνεται πως είναι έτοιμο να συμμετάσχει απευθείας στον πόλεμο.

Δεύτερη πηγή κοντά στην ουκρανική κυβέρνηση είπε στο CNN ότι εκτός από τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, η αμερικανική κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ενημερώσει την Ουκρανία, πως η Λευκορωσία ετοιμάζεται να εισβάλει στα εδάφη τους.

Την πληροφορία μετέδωσε πρώτη η Washington Post, επικαλούμενη αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση Λουκασένκο είναι στενή σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πουτιν και επέτρεψε στα ρωσικά στρατεύματα να εισβάλουν στην Ουκρανία από τα εδάφη της.

Σήμερα είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στα σύνορα Λευκορωσίας – Ουκρανίας διαπραγμάτευση μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

«Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο δεσμεύθηκε ότι θα διασφαλίσει ότι όλα τα αεροπλάνα, τα ελικόπτερα και οι πύραυλοι που βρίσκονται στα λευκορωσικά εδάφη θα μείνουν στο έδαφος κατά τη διάρκεια του ταξιδίου της ουκρανικής αντιπροσωπείας, της συνάντησης αλλά και της επιστροφής τους», ανακοίνωσε το γραφείο του ουκρανού προέδρου Ζελένσκι.

Οι σκληρές κυρώσεις των δυτικών

Η ΕΕ πήρε την απόφαση να στείλει οπλισμό στην Ουκρανία, έκλεισε τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά στρατεύματα, ενώ απαγορεύει και τα κρατικά ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Επίσης, τα κράτη μέλη θα υποδεχθούν Ουκρανούς πρόσφυγες στα εδάφη τους, παρακάμπτοντας τις συνήθεις διαδικασίες αίτησης για άσυλο. Αρκετά ευρωπαϊκά κράτη και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον αποκλεισμό ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT.

Το ρούβλι βυθίζεται σε νέο χαμηλό έναντι του δολαρίου, μετά τις κυρώσεις.

Ο ΟΗΕ συγκαλεί σήμερα έκτακτη συνεδρίαση, με τη συμμετοχή όλων των 193 μελών του.

Πηγή: skai.gr