Λονδίνο: Πάνω από 30χλμ μακριά από το Κίεβο οι ρωσικές δυνάμεις - Νέα επικοινωνία Τζόνσον με Ζελένσκι

του Θανάση Γκαβού


Ο κύριος όγκος των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων παραμένει περισσότερο από 30 χιλιόμετρα βορείως του Κιέβου, αναφέρει σε πρωινή ενημέρωση το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας.

Σημειώνεται ότι η προέλασή τους έχει επιβραδυνθεί λόγω της υπεράσπισης του αεροδρομίου Χοστόμελ από τις ουκρανικές δυνάμεις, αεροδρόμιο που αποτελούσε βασικό ρωσικό στόχο για την πρώτη ημέρα του πολέμου.

Σε πρωινές δηλώσεις του ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είναι 20 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κιέβου και ότι ο ρωσικός στρατός έχει αποδιοργανωθεί.

Όπως πρόσθεσε, ο πρόεδρος Πούτιν βάσισε αυτή την εισβολή στην παράξενη υπόθεση ότι οι Ουκρανοί θα καλωσόριζαν τους Ρώσους ως απελευθερωτές, κάτι που δημιουργεί επιμελητειακά προβλήματα.

Πράγματι η ενημέρωση του υπουργείου τονίζει ότι επιμελητειακές δυσκολίες και η ουκρανική αντίσταση συνεχίζουν να δυσκολεύουν τους Ρώσους.

Αναφέρει επίσης συνεχίζονται οι βαριές μάχες στο Τσερνίχιβ και στο Χάρκοβο, ωστόσο και οι δύο πόλεις παραμένουν υπό ουκρανικό έλεγχο.

Τέλος, σημειώνεται ότι παρά την προσπάθεια κατάπνιξης πληροφοριών για τη σύρραξη στη Ρωσία, οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας υποχρεώθηκαν για πρώτη φορά παραδεχθούν απώλειες.

Η ενημέρωση έρχεται μετά από νέα επικοινωνία που είχαν τη νύχτα ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, ο κ. Ζελένσκι είπε ότι οι επίμενες 24 ώρες θα είναι «κρίσιμες», ενώ ο κ. Τζόνσον διαβεβαίωσε ότι η Βρετανία θα κάνει ό,τι μπορεί για να φτάσει στις ουκρανικές δυνάμεις ο αμυντικός οπλισμός από τη χώρα του και τους συμμάχους.

Σε πρωινές δηλώσεις ο Υπουργός Άμυνας της Βρετανίας είπε ότι οπλισμός έχει παραδοθεί στις ουκρανικές δυνάμεις ακόμα και μετά την έναρξη της εισβολής.

Ο κ. Γουάλας είπε επίσης ότι η απειλή περί ετοιμότητας πυρηνικών όπλων από τον Πρόεδρο Πούτιν είναι μια προσπάθεια απόσπασης της προσοχής των Ρώσωναπό τα όσα κάνει στην Ουκρανία. «Δε συνδέεται με τίποτα συγκεκριμένο στις δομές ετοιμότητας των ρωσικών δυνάμεων», είπε ο Βρετανός υπουργός, ο οποίος σημείωσε ότι και η Βρετανία διατηρεί πολύ ψηλά τη δική της πυρηνική ετοιμότητα. Εκτίμησε δε ότι ακόμα και χωρίς την απειλή περί πυρηνικών όπλων, ο κ. Πούτιν είναι «επικίνδυνος» και έχει επιδείξει «παράλογη» συμπεριφορά.

Την εκτίμηση ότι η εντολή αυξημένης επιφυλακής για το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας είναι ένας αντιπερισπασμός, εξέφρασε και ο Μπόρις Τζόνσον που το βράδυ της Κυριακής παρέστη σε λειτουργία σε ουκρανικό ναό στο κεντρικό Λονδίνο.

Απευθυνόμενος στους Ουκρανούς πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί στο ναό είπε επίσης ότι δεν έχει δει τίποτα στη συμπεριφορά του Ρώσου Προέδρου που να τον κάνει να πιστεύει ότι μιλά ειλικρινά για διαπραγματεύσεις για επίλυση της κρίσης.

Σχολίασε επιπλέον ότι ο ίδιος ποτέ στη ζωή του δεν έχει δει μία τόσο ξεκάθαρη διάκριση μεταξύ σωστού και λάθους ή καλού και κακού όσο αυτή που συνιστά η εισβολή στη Ρωσία έναντι της μάχης που δίνουν οι Ουκρανοί.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε εξάλλου πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 40 εκατομμυρίων λιρών για την Ουκρανία.
 

Πηγή: skai.gr