Ρώσοι συνοριοφύλακες δέχθηκαν πυρά στα σύνορα με την Ουκρανία, σύμφωνα με Ρώσο αξιωματούχο

Συνοριοφύλακες στην περιφέρεια Κουρσκ που βρίσκεται στα σύνορα με την Ουκρανία δέχθηκαν χθες, Τρίτη, πυρά, δήλωσε σήμερα Ρώσος περιφερειακός αξιωματούχος.

"Χθες, στις 5 Απριλίου, αυτοί προσπάθησαν να ρίξουν όλμους στη θέση των συνοριοφυλάκων μας στην περιοχή Σουντζάνσκι", δήλωσε ο Ρομάν Σταρόβοϊτ που είναι κυβερνήτης της περιφέρειας Κουρσκ.

"Ρώσοι συνοριοφύλακες ανταπέδωσαν τα πυρά (...) Δεν υπήρξαν απώλειες ή ζημιές στην δική μας πλευρά", πρόσθεσε.

Η Ρωσία κατηγόρησε την περασμένη εβδομάδα τις ουκρανικές δυνάμεις για τη διεξαγωγή αεροπορικής επιδρομής κατά αποθήκης καυσίμων στην ρωσική πόλη Μπελγκορόντ κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος το διέψευσε.

Συγκλονισμένος ο ΟΗΕ από τις εικόνες στην Μπούκα

Ανατριαχιστικές περιγραφές για τα βασανιστήρια, στα οποία υποβλήθηκαν από τον ρωσικό στρατό οι κάτοικοι της Μπούκα, έκανε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε ομιλία του στην ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, στη διάρκεια της οποίας συνέκρινε την Ρωσία με τον ISIS.

Παρουσιάστηκε το 5ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ από την φον ντερ Λάιεν

Το πέμπτο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας παρουσίασε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μέσω Twitter.

1. Απαγόρευση εισαγωγής άνθρακα από τη Ρωσία, αξίας 4 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, μειώνοντας μια άλλη σημαντική πηγή εσόδων για τη Ρωσία.

2. Πλήρης απαγόρευση συναλλαγών σε 4 βασικές ρωσικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων η VTB, η 2η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα.

3. Απαγόρευση πρόσβασης σε λιμάνια της ΕΕ ρωσικών πλοίων και απαγόρευση οδικής πρόσβασης σε ρωσικές και λευκορωσικές εταιρείες μεταφορών.

4. Περαιτέρω απαγορεύσεις εξαγωγών, αξίας 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε κρίσιμους τομείς: προηγμένοι ημιαγωγοί, μηχανήματα και εξοπλισμός μεταφορών

5. Συγκεκριμένες νέες απαγορεύσεις εισαγωγών, αξίας 5,5 δισ. ευρώ.

6. Στοχευμένα μέτρα, όπως απαγόρευση συμμετοχής ρωσικών εταιρειών σε δημόσιες συμβάσεις στην ΕΕ και αποκλεισμός κάθε οικονομικής στήριξης, ευρωπαϊκής ή εθνικής προς τους ρωσικούς δημόσιους φορείς.

Τέλος, προτείνουμε περισσότερες κυρώσεις σε βάρος ιδιωτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ