Συμβούλιο Ασφαλείας - Ζελένσκι: Δεν υπάρχει έγκλημα που δεν διέπραξαν οι Ρώσοι στην Μπούκα - Βίασαν και σκότωσαν γυναίκες μπροστά στα παιδιά τους

Ανατριαχιστικές περιγραφές για τα βασανιστήρια, στα οποία υποβλήθηκαν από τον ρωσικό στρατό οι κάτοικοι της Μπούκα, έκανε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε ομιλία του στην ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, στη διάρκεια της οποίας συνέκρινε την Ρωσία με τον ISIS.

Ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας: «Χθες, επέστρεψα από την Μπούκα, που απελευθερώθηκε πρόσφατα από τα ρωσικά στρατεύματα, όχι μακριά από το Κίεβο. Δεν υπάρχει λοιπόν ούτε ένα έγκλημα που να μην διέπραξαν. Ο ρωσικός στρατός σκότωσε σκόπιμα όποιον υπηρετούσε τη χώρα μας. 

Σκότωσαν, πυροβόλησαν και σκότωσαν γυναίκες που βρίσκονταν έξω από τα σπίτια τους και απλώς προσπάθησαν να βρουν ζωντανούς τους δικούς τους ανθρώπους. Σκότωσαν ολόκληρες οικογένειες, ενήλικες και παιδιά. Και προσπάθησαν να κάψουν τα πτώματα».

Ο Ουκρανός πρόεδρος συνέχισε λέγοντας ότι μιλά στην μνήμη των νεκρών: «Στη μνήμη των αμάχων που πέθαναν, που πυροβολήθηκαν στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους μετά από βασανιστήρια. Μερικοί πυροβολήθηκαν στους δρόμους. Άλλους τους πέταξαν στα πηγάδια. Έτσι πέθαναν. Με βασανιστήρια. Σκοτώθηκαν στα διαμερίσματά τους, τα σπίτια τους ανατινάχτηκαν από χειροβομβίδες».

«Πολίτες καταπλακώθηκαν από τανκς, ενώ κάθονταν στα αυτοκίνητά τους στη μέση του δρόμου μόνο για την ευχαρίστησή τους. Έκοψαν μέλη, έκοψαν λαιμούς. Γυναίκες βιάστηκαν και θανατώθηκαν μπροστά στα παιδιά τους».

Και συνέχισε ο Ζελένσκι: «Γνωρίζω, και γνωρίζετε πολύ καλά, τι θα πουν οι εκπρόσωποι της Ρωσίας ως απάντηση στις κατηγορίες για αυτά τα εγκλήματα. Θα κατηγορήσουν τους πάντες μόνο και μόνο για να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους. Θα πουν ότι υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές, ότι είναι αδύνατο να εξακριβωθεί ποια από αυτές τις εκδοχές είναι αληθινή. Θα πουν μάλιστα ότι οι σοροί μεταφέρθηκαν εκεί και ότι όλα τα βίντεο είναι στημένα. 

Αλλά είναι το 2022. Τώρα έχουμε πειστικά στοιχεία».

Γκουτέρες: Να σταματήσει τώρα ο πόλεμος

Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει τώρα, δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβοουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, κατά την ειδική συνεδρίαση με θέμα την κατάσταση στην Ουκρανία και τα αποτελέσματα της ρωσικής εισβολής.

Ο κ. Γκουτέρες κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να πράξει ό,τι είναι δυνατόν για τον τερματισμό των εχροπραξιών το συντομότερο δυνατόν.

Στην διάρκεια της συνεδρίασης θα μιλήσει ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Αντόνιο Γκουτέρες ανέφερε: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη διεθνή τάξη και την παγκόσμια αρχιτεκτονική ειρήνης που βασίζεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών λόγω της φύσης, της έντασης και των συνεπειών του.

Αντιμετωπίζουμε μια πλήρως ανεπτυγμένη εισβολή σε πολλά μέτωπα. Ένα κράτος μέλος των Ηνωμένων Εθνών, η Ουκρανία δέχεται επίθεση από ένα άλλο, τη Ρωσική Ομοσπονδία, ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, κατά παράβαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και με διάφορους στόχους, συμπεριλαμβανομένης της επανασχεδίασης των διεθνώς αναγνωρισμένων σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

Ο πόλεμος οδήγησε σε παράλογες απώλειες ανθρώπινων ζωών, τεράστιες καταστροφές στις πόλεις και στην καταστροφή υποδομών».

Ο κ. Γκουτέρες αναφέρθηκε και στις θηριωδίες στην Μπούκα, που προκάλεσαν τη συνάντηση: «Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις φρικιαστικές εικόνες αμάχων που σκοτώθηκαν στη Μπούκα και αμέσως ζήτησα μια ανεξάρτητη έρευνα για να εγγυηθώ αποτελεσματική λογοδοσία».

Πηγή: skai.gr