Κλείσιμο

Πραξικόπημα- Μιανμάρ: Η Κίνα καλεί για διαχείριση διαφωνιών βάσει Συντάγματος

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι “παρακολουθεί” το στρατιωτικό πραξικόπημα στη Μιανμάρ και εξέφρασε την ελπίδα όλες οι πλευρές να διαχειριστούν τις διαφωνίες τους με βάση το Σύνταγμα και να διατηρήσουν τη σταθερότητα.

“Παρακολουθούμε τα όσα συνέβησαν στη Μιανμάρ και προσπαθούμε να κατανοήσουμε πιο βαθιά την κατάσταση”, δήλωσε ο Ουάνγκ Ουενμπίν εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας στην καθημερινή ενημέρωση του Τύπου.

“Η Κίνα είναι ένας φιλικός γείτονας της Μιανμάρ. Ελπίζουμε ότι όλες οι πλευρές στη Μιανμάρ θα μπορέσουν να διαχειριστούν τις διαφορές τους με βάση το Σύνταγμα και το νομικό πλαίσιο και να διασφαλίσουν την πολίτικη και κοινωνική σταθερότητα”, πρόσθεσε.

Τον προηγούμενο μήνα ο Κινέζος διπλωμάτης Ουάνγκ Γι συναντήθηκε με τον επικεφαλής του στρατού της Μιανμάρ Μιν Αούνγκ Χλενγκ ο οποίος κατέλαβε την εξουσία μετά το πραξικόπημα.

Η Κίνα έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη Μιανμάρ, καθώς υποστήριζε την προηγούμενη στρατιωτική δικτατορία στη χώρα, αλλά συνεργάστηκε στενά και με την Αούνγκ Σαν Σου Κι όταν ανέλαβε την ηγεσία της.

Το Πεκίνο έχει στρατηγικά οικονομικά συμφέροντα στη Μιανμάρ, με σημαντικούς αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου να περνούν από τη χώρα. Παράλληλα η Κίνα επίσης πιέζει για τη δημιουργία του Οικονομικού Διαδρόμου Κίνας- Μιανμερ, ενός δικτύου μεταφορών και άλλων έργων κάποια από τα οποία περνούν από περιοχές στις οποίες εθνοτικές μειονότητες μάχονται εναντίον η μία της άλλης αλλά και εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ