Ο τρόμος των πυρηνικών σκιάζει ξανά την Ευρώπη: Σοβαρές οι απειλές, λέει το Βερολίνο - Με «συντέλεια του κόσμου» θα προειδοποιήσει ο Πούτιν

Νέο κύκλο συζητήσεων και σεναρίων περί πιθανού πυρηνικού πολέμου ενεργοποίησαν οι δηλώσεις της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών για τη Ρωσία, αλλά και οι διαρροές από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, που δημοσίευσε το πρακτορείο Reuters, για την ομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις της 9ης Μαΐου. Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, ο Ρώσος πρόεδρος ενδέχεται να προειδοποιήσει τη Δύση για «τη συντέλεια του κόσμου», πραγματοποιώντας επίδειξη ισχύος κατά την ημέρα που σηματοδοτεί της 77η επέτειο της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης κατά της Ναζιστικής Γερμανίας

Καμπανάκι κινδύνου για μια ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων έκρουσε το Βερολίνο, με την Γερμανίδα υπουργό εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ να διαμηνύει πως οι απειλές του Πούτιν πρέπει να ληφθούν ακόμη πιο σοβαρά υπ' όψιν σε περίοδο ενός θερμού πολέμου».

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του υποστήριξε σήμερα δεν έχει καμία πρόθεση να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία καθώς όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών «δεν μπορούν να υπάρξουν νικητές σε έναν πυρηνικό πόλεμο και κάτι τέτοιο δεν πρέπει να συμβεί».

Ωστόσο η στάση που ακολουθεί η Ρωσία στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία, δεν φαίνεται να αλλάζει. Πέρα από τις παραβιάσεις της εκεχειρίας που κατήγγειλε η ουκρανική πλευρά στην Μαριούπολη, ο γγ γραμματέας του κόμματος του Πούτιν σε μια πρωτοφανή δήλωση από την Χερσώνα είπε πως «η Ρωσία θα παραμείνει για πάντα στη νότια Ουκρανία».

Ο Πούτιν την «Ημέρα της Νίκης» θα προειδοποιήσει την Δύση για τη «συντέλεια» του κόσμου

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, τη Δευτέρα που θα ηγηθεί των εορτασμών της 77ης επετείου της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης κατά της ναζιστικής Γερμανίας, θα προειδοποιήσει την Δύση για τη «συντέλεια» του κόσμου, επιδεικνύοντας την συντριπτική δύναμη πυρός της Ρωσίας, την ίδια στιγμή που ο στρατός της πολεμάει στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν που βρίσκεται αντιμέτωπος κατά πρόσωπο με τη βαθιά απομόνωση που του έχει επιβάλει η Δύση από τότε που έδωσε εντολή για την εισβολή της Ρωσίας στην γείτονά της, θα μιλήσει στην Κόκκινη Πλατεία πριν αρχίσει η παρέλαση του στρατού, των αρμάτων μάχης, των ρουκετών και των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων.

Πάνω από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Βασιλείου θα πετάξουν τα υπερηχητικά μαχητικά, τα στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-160 και για πρώτη φορά από το 2010, το αεροσκάφος τύπου Il-80, το οποίο προορίζεται να μεταφέρει την ανώτατη στρατιωτική διοίκηση σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, το αεροσκάφος Il-80 είναι σχεδιασμένο να μετατραπεί σε κέντρο διοίκησης για τον Ρώσο πρόεδρο. Είναι εξοπλισμένο με πλήθος τεχνολογιών αλλά οι ειδικές λεπτομέρειες εξακολουθούν να είναι κρατικά μυστικά της Ρωσίας.

Μπέρμποκ: Oι απειλές του Πούτιν για τα πυρηνικά πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπ' όψιν

Οι απειλές από τον ρώσο πρόεδρο για ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων «πρέπει να ληφθούν ακόμη πιο σοβαρά υπ' όψιν σε περίοδο ενός θερμού πολέμου, δήλωσε η υπουργός Αναλένα Μπέρμποκ, αναφερόμενη στην ανησυχία των πολιτών για τον κίνδυνο πυρηνικής σύγκρουσης.

«Μια πυρηνική δύναμη διεξάγει έναν βάναυσο επιθετικό πόλεμο στην πόρτα μας. Αν αυτό κάποιον δεν τον τρομάζει, τότε είτε λέει ψέματα είτε δεν έχει κατανοήσει την κατάσταση», δήλωσε η κυρία Μπέρμποκ σε συνέντευξή της στην έντυπη έκδοση του περιοδικού Der Spiegel που θα κυκλοφορήσει αύριο και εξέφρασε την κατανόησή της για την ανησυχία των πολιτών «μιας χώρας η οποία μπόρεσε για τόσο καιρό να ζήσει ειρηνικά». Δεν είναι διαφορετικό για μένα, παραδέχθηκε η υπουργός και επισήμανε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει παραβιάσει κάθε συμφωνία ή συνθήκη στην οποία είχαμε καταλήξει στην Ευρώπη προκειμένου να ζούμε σε ειρήνη.

Αναφερόμενη στην απόφαση για παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία, η κυρία Μπέρμποκ δήλωσε ότι, «ως κυβέρνηση, έχουμε όμως χρέος να μην αποφασίζουμε με βάση τις φωνές από έξω, αλλά στη βάση της ευθύνης για το μέλλον της χώρας μας». «Σε αυτή την ευθύνη», συνέχισε, «περιλαμβάνεται και η συμπαράσταση στην Ουκρανία, η οποία υπερασπίζεται την ευρωπαϊκή ασφάλεια - ακόμη και αν και για εμένα κάποιες αποφάσεις δεν είναι εύκολες».

Στη συνέντευξη η κυρία Μπέρμποκ ερωτάται ακόμη για τη θέση που πρόκειται να αναλάβει ο σύζυγός της στην εταιρία συμβούλων επικοινωνίας MSL, απόφαση την οποία η οργάνωση Lobbycontrol χαρακτήρισε «προβληματική», καθώς η εταιρία εργάζεται συχνά για ξένες κυβερνήσεις και ενδεχομένως διαφημίζεται στο εξωτερικό με τον σύζυγο της υπουργού Εξωτερικών. «Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής μου εκστρατείας ο σύζυγός μου έμεινε στο σπίτι για να φροντίσει τα δύο παιδιά μας. Τώρα επιστρέφει στην εργασία του με μερική απασχόληση. Και φροντίσαμε να μην υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων», απάντησε η υπουργός Εξωτερικών.

Μόσχα: Δεν σχεδιάζουμε να χτυπήσουμε με πυρηνικά στην Ουκρανία

Η Ρωσία δεν έχει καμία πρόθεση να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών την Παρασκευή.

«Η Ρωσία τηρεί σταθερά την αρχή ότι δεν μπορούν να υπάρξουν νικητές σε έναν πυρηνικό πόλεμο και κάτι τέτοιο δεν πρέπει να συμβεί», δήλωσε ο Αλεξέι Ζάιτσεφ.

Πρόσθεσε ότι στο δόγμα της Ρωσίας για τα πυρηνικά δεν υπάρχει κανένα σενάριο για πιθανό χτύπημα σε στρατιωτικούς στόχους της Μόσχας στην Ουκρανία

Ωστόσο, ο Ζάιτσεφ πρόσθεσε ότι αναμένονται «κάθε είδους προκλήσεις» από την Ουκρανία και τη Δύση και ότι η Ρωσία πρέπει «να είναι έτοιμη για οποιαδήποτε εξέλιξη στον χώρο των μέσων ενημέρωσης αλλά και στο πεδίο».

Χθες σε συνέντευξή του στο Newsweek, ο Ρώσος πρέσβης των ΗΠΑ Ανατόλι Αντόνοφ, επέκρινε τις «κραυγαλέες παραποιήσεις των δηλώσεων Ρώσων αξιωματούχων για την πυρηνική πολιτική της Ρωσίας», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. Κατηγόρησε τους κορυφαίους στρατιωτικούς ηγέτες των ΗΠΑ - συμπεριλαμβανομένου του Υπουργού Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου - ότι κατηγορούν ψευδώς τη Μόσχα για κλιμάκωση των πυρηνικών εντάσεων, χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς τους «αβάσιμους» και «μέρος μιας εκστρατείας προπαγάνδας κατά της Ρωσίας ως απάντηση στα βήματα που έγιναν για την εξουδετέρωση των απειλών».

«Η Ρωσία θα παραμείνει για πάντα στη νότια Ουκρανία», λέει συνεργάτης του Πούτιν

Η Ρωσία θα παραμείνει «για πάντα» στη νότια Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του κόμματος Ενωμένη Ρωσία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Αντρέι Τουρτσάκ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Χερσώνα, μια μεγάλη πόλη της Ουκρανίας, την οποία ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να θέσουν υπό τον πλήρη έλεγχο τους από τον Μάρτιο.

«Απευθυνόμενος στους κατοίκους της περιοχής Χερσώνα, θα ήθελα να πω για άλλη μια φορά ότι η Ρωσία είναι εδώ για πάντα. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό», δήλωσε ο Τουρτσάκ, πρώτος αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή), σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Είναι η πρώτη φορά που ένας υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος ανακοίνωσε την πρόθεση της Μόσχας να παραμείνει στα εδάφη που κατέλαβε ο ρωσικός στρατός από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Ρωσία έχει μέχρι στιγμής υποστηρίξει ότι ένας από τους κύριους στόχους της είναι να «αποναζιστικοποιήσει» τη γείτονά της.

«Δεν θα υπάρξει επιστροφή στο παρελθόν. Θα ζήσουμε μαζί, θα αναπτύξουμε αυτή την πλούσια περιοχή, την πλούσια ιστορική της κληρονομιά, τους ανθρώπους της που ζουν εδώ», τόνισε ο Τουρτσάκ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία θα βοηθήσει την Χερσώνα, όπως ήδη βοηθά τις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία τις οποίες η Μόσχα έχει αναγνωρίσει.

Πηγή: skai.gr