Κλείσιμο

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: Παράταση σε Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία - Τι «δίνει» η Κομισιόν στην Ελλάδα

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο καθώς πέντε χώρες των «27»  ζητούν γενναίες παρατάσεις.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στις Βρυξέλλες, Γιάννης Παλαιολόγος, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ η τελευταία συμβιβαστική πρόταση της Ε.Ε είναι να προσφερθούν 2 χρόνια αντί για ένα στην Ουγγαρία και την Σλοβακία και 1,5 χρόνο στην Τσεχία για να απεξαρτοποιηθούν από το ρωσικό πετρέλαιο. 

Περίοδο προσαρμογής ζητούν και η Βουλγαρία και η Κροατία.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν ανέφερε ότι η χώρα του χρειάζεται 5 χρόνια για την ανεξαρτοποίηση από το ρωσικό πετρέλαιο.

Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας μέσα στο Σαββατοκύριακο. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ, ανέφερε πως αν δεν υπάρξει συμφωνία θα συγκαλέσει Έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών για να υπάρξει πολιτική συμφωνία σε υψηλότερο επίπεδο. 

Την ίδια ώρα, στο ζήτημα της ναυτιλίας, δόθηκε τρεις μήνες σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα για την εκτέλεση συμβολαίων μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου.

Πηγή: skai.gr