Κλείσιμο

Προειδοποίηση ΗΠΑ στον ΟΗΕ: Η Ρωσία μπορεί να σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει βιολογικά όπλα

«Η Ρωσία μπορεί να σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει χημικούς ή βιολογικούς παράγοντες» κατήγγειλαν την Παρασκευή οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, τόνισε στο ΣΑ του ΟΗΕ ότι η Ρωσία έχει μια καλά τεκμηριωμένη ιστορία χρήσης χημικών όπλων. 

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, οι ΗΠΑ «έχουν σοβαρές ανησυχίες ότι η Ρωσία μπορεί να σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει χημικούς ή βιολογικούς παράγοντες εναντίον του ουκρανικού λαού». 

Κάνοντας λόγο για προβοκάτσια, η Αμερικανίδα διπλωμάτης πρόσθεσε, ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει χημικούς ή βιολογικούς παράγοντες «για δολοφονίες ως μέρος ενός σκηνοθετημένου ή ψευδούς περιστατικού ή για να υποστηρίξει τακτικές στρατιωτικές επιχειρήσεις».

«Μετωπική» σύγκρουση ΗΠΑ – Ρωσίας σημειώθηκε την Παρασκευή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με αλληλοκατηγορίες για βιολογικά όπλα.

Ο πρέσβης της Ρωσίας Βασίλι Νεμπένζια υποστήριξε ότι οι δυνάμεις της Μόσχας εντόπισαν στοιχεία που δείχνουν απόπειρες συγκάλυψης της έρευνας βιολογικών όπλων από την Ουκρανία. Ο Νεμπένζια ισχυρίστηκε ότι η Ουκρανία είχε χρησιμοποιήσει την πανδημία του κορωνοϊού ως προκάλυμμα για να προωθήσει την έρευνά της και είπε στους διπλωματικούς αντιπροσώπους του ΟΗΕ ότι «η Ουκρανία είχε προσπαθήσει να διαδώσει βιολογικά όπλα μολύνοντας αποδημητικά πτηνά και νυχτερίδες». Κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν βιολογικά όπλα που μπορούν να στοχεύουν συγκεκριμένες εθνοτικές ομάδες. Ο Ρώσος πρέσβης δεν παρείχε κανένα αποδεικτικό στοιχείο για τους ισχυρισμούς του, προκαλώντας την απάντηση της πρέσβειρας των ΗΠΑ.

«Είναι η Ρωσία, όχι η Ουκρανία, που έχει πρόγραμμα βιολογικών όπλων - ΗΠΑ Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η Ρωσία προσπαθεί να «χρησιμοποιήσει την παραπληροφόρηση και να εξαπατήσει τον κόσμο για να δικαιολογήσει τον πόλεμο επιλογής του Προέδρου Πούτιν εναντίον του ουκρανικού λαού». 

«Η Ουκρανία δεν έχει πρόγραμμα βιολογικών όπλων. Δεν υπάρχουν ουκρανικά εργαστήρια βιολογικών όπλων που να υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όχι κοντά στα σύνορα της Ρωσίας ή οπουδήποτε» ανέφερε.

Η Γκρίνφιλντ πρόσθεσε ότι η Ουκρανία λειτουργεί τα δικά της εργαστήρια δημόσιας υγείας για τον εντοπισμό και τη διάγνωση ασθενειών όπως ο Covid-19, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν βοηθήσει την Ουκρανία «να το κάνει αυτό με ασφάλεια και ασφάλεια». 

Σημείωσε ότι το έργο έχει γίνει «στο ύπαιθρο», προσθέτοντας: «Είναι η Ρωσία που διατηρεί εδώ και καιρό ένα πρόγραμμα βιολογικών όπλων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».

Ο ΟΗΕ προειδοποίησε για πιθανά ρωσικά εγκλήματα πολέμου στη Λευκορωσία. 

Πηγή: skai.gr