«Ο Πούτιν θα αποτύχει» είπε ο Τζόνσον στον Ζελένσκι

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία είχε το πρωί με τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζονσον.

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, ο κ. Τζόνσον μετέφερε τη στήριξη και το θαυμασμό της Βρετανίας προς τον ουκρανικό λαό.

Ο Βρετανός ηγέτης είπε στον συνομιλητή του: «Να ξέρεις αυτό Βολοντίμιρ: ο Πούτιν θα αποτύχει και αυτή πλέον είναι βασική επιδίωξη της βρετανικής κυβέρνησης».

Σύμφωνα με τη βρετανική πλευρά, ο Πρόεδρος Ζελένσκι κάλεσε στη συνομιλία τη Δύση να ενθαρρύνει αντιπολεμικές διαδηλώσεις στη Ρωσία και τον ενημέρωσε για βαριές απώλειες τόσο στην ουκρανική όσο και στη ρωσική πλευρά.

Σε ανάρτηση στο Twitter για την επικοινωνία αυτή, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι η Ουκρανία χρειάζεται τη στήριξη των εταίρων περισσότερο από ποτέ, ότι «απαιτεί» αποτελεσματική αντίσταση κατά της Ρωσίας και ότι οι κυρώσεις «πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω».

Στο χθεσινοβραδινό έκτακτο υπουργικό συμβούλιο ο Μπόρις Τζόνσον και τα μέλη της κυβέρνησης έλαβαν «δυσοίωνες εκτιμήσεις» για την πορεία των μαχών, με τις βρετανικές εκτιμήσεις να είναι ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα καταβληθούν ίσως σύντομα.

Σύμφωνα με την πολιτική αρχισυντάκτρια του BBC, η βρετανική εκτίμηση για το πώς θα μπορούσαν να καταλήξουν οι εχθροπραξίες είναι πως οι Ρώσοι θα καταλάβουν την Ουκρανία ενδεχομένως σύντομα, αντιμετωπίζοντας στη συνέχεια επιθέσεις από ουκρανικούς στρατιωτικούς θύλακες, ενώ παράλληλα η ρωσική οικονομία θα αρχίσει να νιώθει την πίεση των δυτικών κυρώσεων.

Ως εκ τούτου, το Λονδίνο προετοιμάζεται για «μακριά και σοβαρή» σύρραξη.