Στο Κίεβο τα ρωσικά στρατεύματα - Κινήσεις και προς την Μαριούπολη

Σφίγγει ο ρωσικός κλοιός γύρω από το Κίεβο.

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι «ο εχθρός» βρίσκεται στο προάστιο του Κιέβου Όμπολον, μόλις 9 χλμ βόρεια από το κοινοβούλιο στο κέντρο της πόλης. Ενθαρρύνει τους πολίτες να αντισταθούν με βόμβες μολότοφ ενώ ταυτόχρονα συνιστά να αναζητήσουν καταφύγιο.

«Ειρηνικοί κάτοικοι – προσέξτε. Μην φύγετε από τα σπίτια σας!» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το AFP νωρίτερα μετέδιδε πως μάχες μαίνονται σε βόρειο προάστιο του Κιέβου, ενώ ακούγονται ανταλλαγές πυρών και εκρήξεις.

Ρωσικά στρατεύματα κινούνται ήδη προς την ουκρανική πρωτεύουσα, η οποία από νωρίς το πρωί δέχεται επίθεση με πυραύλους, κάτι που επιβεβαίωσε και το υπουργείο Εσωτερικών. 

Οι ουκρανικές Αρχές κήρυξαν συναγερμό για αεροπορικές επιδρομές στο Κίεβο μετά τα πυραυλικά πλήγματα, μετέδωσε και κάλεσαν τους πολίτες να πάνε στο κοντινότερο καταφύγιο.

Επίσης, οι ουκρανικές Αρχές αναμένουν ότι η Ρωσία θα επιτεθεί με τεθωρακισμένα στο Κίεβο αργότερα σήμερα, εκτιμώντας ότι η Παρασκευή θα είναι η πιο δύσκολη ημέρα του πολέμου, όπως δήλωσε σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών.

Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας εκτίμησε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται αργότερα σήμερα να φτάσουν σε περιοχές ακριβώς έξω από το Κίεβο. Η ίδια πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις του ουκρανικού στρατού που υπερασπίζονται το Κιέβο σε τέσσερα μέτωπα είναι αντιμέτωπες με αριθμητικά υπέρτερη δύναμη.

Η ίδια λίγο αργότερα δήλωσε ότι ο ρωσικός στρατός κατάσχεσαν δύο ουκρανικά άρματα μάχης, άλλαξαν τις στολές τους με αντίστοιχες του ουκρανικού στρατού και με μεγάλη ταχύτητα κινήθηκαν προς το κέντρο του Κιέβου. Τους ακολουθούν ρωσικά στρατιωτικά οχήματα».

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα αερομεταφερόμενες δυνάμεις του ουκρανικού στρατού ανατίναξαν γέφυρα που βρίσκεται πάνω από τον ποταμό Τέτεριβ στο Ιβανκίβ, περίπου 50 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Η κίνηση αυτή έγινε σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η επέλαση των ρωσικών στρατευμάτων προς την πρωτεύουσα, όπως μεταδίδει το CNN.

Νωρίτερα το πρωί της Παρασκευής, ανώτατοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ υπολόγισαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις που εισήλθαν στην Ουκρανία μέσω των συνόρων με τη Λευκορωσία απέχουν μόλις 32 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα.

Στο νότιο τμήμα της χώρας οι ρωσικές δυνάμεις κινούνται με στόχο -όπως φαίνεται- να φτιάξουν ζώνη ελεγχόμενη από τους ίδιους στο παραλιακό μέτωπο.

Από τα νότια οι ρωσικές δυνάμεις κινούνται από την Κριμαία, από τα δυτικά από την περιοχή της Χερσόνας και από τα αντολικά από το Μελιτοπόλ ασκώντας ασφυκτική πίεση στην Μαριούπολη. 

Ουκρανικά εδάφη έχουν ήδη περάσει στον έλεγχο των Ρώσων, όπως ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ, αλλά και το στρατηγικής σημασίας νησί στη Μαύρη Θάλασσα «Φιδονήσι», με τους Ουκρανούς στρατιώτες να μην δέχονται να παραδοθούν και να σκοτώνονται όλοι, όπως ανέφερε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Πηγή: skai.gr