Μπλίνκεν: Ο Πούτιν πατά το γκάζι προς ένα φρικτό δρόμο – Καθεστώς μαριονέτα στην Ουκρανία ίσον αιματηρό χάος 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει απορρίψει κάθε δίοδο που προσφέρεται από τις ΗΠΑ για αποκλιμάκωση και, αντ' αυτού, έχει εντείνει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, σύμφωνα με το Reuters. 

«Προσπαθήσαμε να παρέχουμε πιθανές διόδους στον πρόεδρο Πούτιν. Είναι ο μόνος που μπορεί να αποφασίσει αν θα τις πάρει ή όχι. Μέχρι στιγμής, κάθε φορά που υπήρχε η ευκαιρία να κάνει ακριβώς αυτό, πατούσε το γκάζι και συνέχιζε αυτόν τον φρικτό δρόμο που ακολουθούσε», είπε ο Μπλίνκεν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Βρετανίδα ομόλογό του Λιζ Τρας. 

«Έχει ένα σαφές σχέδιο αυτή τη στιγμή για να ασκήσει βία στην Ουκρανία, αλλά προς ποιον σκοπό;» διερωτήθηκε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι οι Ουκρανοί έχουν δείξει ότι δεν θα αποδεχτούν κανένα «καθεστώς μαριονέτα» που θα μπορούσε να προσπαθήσει να εγκαταστήσει ο Πούτιν για να αντικαταστήσει την εκλεγμένη ουκρανική κυβέρνηση. 

«Αν προσπαθήσει να επιβάλει ένα τέτοιο καθεστώς μαριονέτα κρατώντας τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, θα είναι ένα μακρύ, αιματηρό χάος» προειδοποίησε ο Μπλίνκεν. 

Ανώτεροι αξιωματούχοι άμυνας των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα εκτίμησαν ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει σχεδιαστεί για να «αποκεφαλίσει» την κυβέρνηση της Ουκρανίας.

Η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας είπε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αμερικανό ομόλογό της Άντονι Μπλίνκεν στην Ουάσινγκτον ότι η εισβολή των δυνάμεων του Βλάντιμιρ Πούτιν στην Ουκρανία προξενεί «τεράστιο πόνο και δεινά».

Σημείωσε δε, ότι ο Ρώσος Πρόεδρος δεν καταγράφει επί του εδάφους «την πρόοδο που σχεδίαζε».

Εκτίμησε ότι ο Πρόεδρος Πούτιν έχει εκπλαγεί από την ενότητα της Δύσης και την αυστηρότητα των κυρώσεων, ενώ την ίδια στιγμή «ο γενναίος ουκρανικός λαός τον έχει εκπλήξει με την αποφασιστικότητα και την ηγεσία του».

Η Βρετανίδα υπουργός είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο επιδιώκει τον πλήρη αποκλεισμό της Ρωσίας από το διεθνές σύστημα τραπεζικών πληρωμών SWIFT, καθώς και τον τερματισμό χρήση ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου σε όλες τις χώρες μέλη του G7. «Δε θα ησυχάσουμε μέχρι ο Πούτιν να αποτύχει στην Ουκρανία και μέχρι να αποκατασταθεί η κυριαρχία της χώρας», πρόσθεσε.

Ο κ. Μπλίνκεν σχολίασε ότι δε θυμάται άλλη φορά που έχει υπάρξει τόση ενότητα πολιτικής και αρχών μεταξύ ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου.

Όπως πρόσθεσε η κα Τρας, «γνωρίζουμε από την ιστορία ότι οι επιτιθέμενοι καταλαβαίνουν μόνο ένα πράγμα και αυτό είναι η δύναμη».

Πηγή: skai.gr