Συνάντηση της Βρετανίδας ΥΠΕΞ με τον Αμερικανό ομόλογό της για την κρίση στην Ουκρανία

H υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας συναντάται σήμερα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Ουάσινγκτον για να συζητήσει τι μπορεί να γίνει περισσότερο για να βοηθηθεί η Ουκρανία καθώς και να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία.

Η συνάντηση με τον πιο στενό σύμμαχο της Βρετανίας πραγματοποιείται καθώς η εισβολή των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία -η μεγαλύτερη επίθεση κατά μιας ευρωπαϊκής χώρας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο- αναγκάζει τη Δύση να επανεξετάσει την οικονομική στρατηγική και τη στρατηγική ασφάλειας που έχει.

“Η κρίση της Ουκρανίας αποτελεί ένα σημείο επαγρύπνησης για τις ελεύθερες δημοκρατίες” ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Τρας.

“Βρίσκομαι στις ΗΠΑ για να συζητήσω σχετικά με το τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε επιθετική συμπεριφορά από άλλα κράτη, να μειώσουμε τη στρατηγική εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια και ευρύτερα από αυταρχικά κράτη και να οικοδομήσουμε ισχυρότερες οικονομικές και αμυντικές συμμαχίες σε ολόκληρο τον κόσμο.”

Η Τρας θα συναντηθεί επίσης με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν και μέλη του Κογκρέσου. Επίσης, θα μιλήσει στη δεξαμενή σκέψης Atlantic Council.

Η Βρετανία επιδιώκει έναν ηγετικό ρόλο στον συντονισμό της διεθνούς αντίδρασης για τη ρωσική εισβολή και η Τρας θα χρησιμοποιήσει τις συναντήσεις της για να επισημάνει την ανάγκη επιβολής περαιτέρω κυρώσεων.

Το Λονδίνο, για παράδειγμα, επιθυμεί να κλείσει τη συνολική πρόσβαση της Ρωσίας στο διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT, έναντι της τωρινής περιορισμένης απαγόρευσης.

Πηγή: skai.gr