Ανησυχία για τους αμάχους που εγκλωβίστηκαν στο Τσερνίχιβ -Οι Ρώσοι κατέστρεψαν γέφυρα

Αυξάνονται οι ανησυχίες για την κατάσταση στην περικυκλωμένη πόλη Τσερνίχιβ, βόρεια της ουκρανικής πρωτεύουσας, Κιέβου, καθώς αρκετοί πολίτες έχουν εγκλωβιστεί μετα την καταστροφή μιας γέφυρας από ρωσικά πλήγματα.

Η Λουντμίλα Ντενίσοβα, διαμεσολαβήτρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ουκρανίας, ισχυρίστηκε ότι ο πληθυσμός είχε ουσιαστικά μετατραπεί σε όμηρους από τις ρωσικές δυνάμεις που έκοψαν τις κύριες οδούς για ανθρωπιστική βοήθεια.

Είπε: «Σήμερα το Τσερνίχιβ παραμένει εντελώς αποκομμένο από την πρωτεύουσα. Οι κατακτητές βομβάρδισαν τη γέφυρα του ποταμού Ντέσνα, μέσω της οποίας μεταφερόταν η ανθρωπιστική βοήθεια στην πόλη και γινόταν η απομάκρυνση των αμάχων.»

«Η πόλη δεν έχει ρεύμα, νερό, θέρμανση και σχεδόν καθόλου φυσικό αέριο, οι υποδομές έχουν καταστραφεί. Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, οι κατακτητές συντάσσουν λίστες αμάχων για την «εκκένωση» στο Lgov [περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας]. Οι ρατσιστές, αποκόπτοντας το Τσερνίχιβ από την πρωτεύουσα, μετέτρεψαν τους κατοίκους του σε ομήρους», τόνισε.

Το Τσερνίχιβ, που έχει πληθυσμό σχεδόν 290.000 κατοίκους, βρίσκεται υπό πολιορκία από τις ρωσικές δυνάμεις εδώ και 12 ημέρες.

«Παγωμένη κόλαση» η Μαριούπολη για 100.000 αποκλεισμένους

Κάπου 100.000 άνθρωποι παραμένουν αποκλεισμένοι και υπομένουν συνεχείς βομβαρδισμούς στην πολιορκημένη Μαριούπολη, σχεδόν έναν μήνα αφότου άρχισε η εισβολή στην Ουκρανία του ρωσικού στρατού, ο οποίος όμως δεν έχει κυριεύσει παρά μόλις μια μεγάλη πόλη, αν και έχει περικυκλώσει αρκετές άλλες.

Η προσφορά του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να συναντηθεί διμερώς με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για να γίνουν «συμβιβασμοί», που θα αφορούν μεταξύ άλλων τα κατεχόμενα εδάφη της Κριμαίας και του Ντονμπάς, παρέμενε κενό γράμμα χθες, πάντως οι ρώσοι ελπίζουν σε μια διαπραγματευτική διαδικασία «πιο ενεργητική, πιο ουσιαστική», σύμφωνα με τον Ντμίτρι Πεσκόφ, τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου.

Εν αναμονή ενδεχόμενης συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός «σχεδόν 100.000 άνθρωποι» παραμένουν παγιδευμένοι, «υπό απάνθρωπες συνθήκες» στα συντρίμμια της Μαριούπολης, «σε κατάσταση απόλυτης πολιορκίας, χωρίς τροφή, χωρίς νερό, χωρίς φάρμακα, υφιστάμενοι συνεχείς βομβαρδισμούς», προειδοποίησε νωρίς σήμερα ο κ. Ζελένσκι.

Πηγή: Guardian