Σε φυγή οι κάτοικοι στο δυτικό τμήμα της Oυκρανίας λόγω των ρωσικών επιθέσεων

Οι άνθρωποι που φεύγουν για να γλιτώσουν από τη, μέχρι πρόσφατα, σχετική ασφάλεια της δυτικής Ουκρανίας ενώθηκαν σήμερα με χιλιάδες άλλους που φθάνουν στη δυτική Ευρώπη αφού η Μόσχα ενέτεινε τις επιθέσεις, προκαλώντας φόβους για μια ακόμη μεγαλύτερη έξοδο.

Η Μόσχα διεύρυνε χθες, Κυριακή, τις επιχειρήσεις της με μια επίθεση σε βάση κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με την Ουκρανία, 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη βάση, ενώ η Μόσχα υποστήριξε πως έως "180 ξένοι μισθοφόροι" σκοτώθηκαν και ένας μεγάλος αριθμός ξένων όπλων καταστράφηκαν. Η Ουκρανία ανέφερε επίσης νέες αεροπορικές επιδρομές σε ένα αεροδρόμιο στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Με τον πόλεμο να έχει μπει στην τρίτη εβδομάδα, ο αριθμός των προσφύγων που φεύγουν για να γλιτώσουν από τη ρωσική εισβολή έχει φθάσει ήδη τα 2,7 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, σε αυτό που έχει γίνει η πιο γρήγορα αυξανόμενη προσφυγική κρίση της Ευρώπης μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ωστόσο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επίσης εκτοπιστεί μέσα στην Ουκρανία, με πολλούς να φθάνουν στις δυτικές επαρχίες, περιλαμβανομένων πόλεων όπως το Λβιβ.

Η 52χρονη Μιροσλάβα έφυγε από το σπίτι της στην περιοχή Τερνόπιλ, στη δυτική Ουκρανία, και περίμενε στον σταθμό της Κρακοβίας στην Πολωνία μέχρι να έλθουν να την πάρουν γνωστοί της. Δεν ήξερε πού θα πήγαινε να μείνει.

"Φύγαμε λόγω της επίθεσης χθες", είπε και πρόσθεσε πως είχε την ελπίδα ότι η δυτική Ουκρανία θα ήταν ασφαλής προς το παρόν. "Δεν σχεδιάζαμε να φύγουμε, αλλά καθώς ήταν τόσο κοντά, αποφασίσαμε νε το κάνουμε".

Η Μίρα από το Κίεβο, που ταξίδευε με τη μητέρα της για τη Βαρσοβία, είπε πως δεν περίμενε τη ρωσική επίθεση κοντά στο Λβιβ. "Πανικοβλήθηκα και αισθάνθηκα φόβο", είπε. "Χρειάστηκε να ηρεμήσω τον εαυτό μου επειδή πρέπει να συνεχίσουμε να μετακινούμαστε".

Στο ενδιάμεσο μάχες διεξάγονται γύρω από πολλές μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας Κίεβο, αν και κάποια πρόοδος έχει σημειωθεί στην εκκένωση αμάχων, με την Ουκρανία να δηλώνει ότι θα προσπαθήσει να απομακρύνει αμάχους μέσω δέκα ανθρωπιστικών διαδρόμων σήμερα.

Η Ρωσία αρνείται πως στοχοθετεί αμάχους, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειές της "ειδική στρατιωτική επιχείρηση" για την "αποστρατιωτικοποίηση" και την "αποναζιστικοποίηση" της Ουκρανίας. Η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της υποστηρίζουν ότι πρόκειται για αβάσιμη δικαιολογία για έναν πόλεμο κατ’ επιλογή.

"Σπίτια ανατινάχθηκαν", δήλωσε η Αλένα Κασίνσκα, πρόσφυγας από το Μικολάγιφ, που έχει πληγεί σκληρά, στη βόρεια Ουκρανία, αφού διέσχισε τα σύνορα με τη Ρουμανία από το σημείο διέλευσης Ισάτσεα στο δέλτα του Δούναβη. "Ο κόσμος δεν έχει μέρος να ζήσει, είμαστε τρομαγμένοι".

Μια αχτίδα ελπίδας διαφάνηκε μετά τη δήλωση Ουκρανών και Ρώσων διαπραγματευτών για πρόοδο στις συνομιλίες το Σαββατοκύριακο.

Αρχές και εθελοντές σε χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης σπεύδουν, αφότου ξεκίνησε η εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, να παράσχουν τρόφιμα, διαμονή και ιατρική βοήθεια στους πρόσφυγες που συρρέουν κατά χιλιάδες στα σύνορα.

Χώρες πρώτης γραμμής όπως η Πολωνία, η οποία έχει δεχθεί μέχρι τώρα πάνω από τους μισούς πρόσφυγες και η Σλοβακία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Μολδαβία έχουν δεχθεί τη μεγάλη πλειονότητα των προσφύγων, μερικοί από τους οποίους συνέχισαν τον δρόμο τους δυτικότερα.

Η συνοριοφρουρά της Πολωνίας ανακοίνωσε πως περίπου 1,76 εκατ. άνθρωποι έχουν εισέλθει στη χώρα αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος, με 18.400 πρόσφυγες να φθάνουν μόνο τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

"Υπολογίζουμε πως σίγουρα πάνω από ένα εκατομμύριο Ουκρανοί έχουν μείνει στην Πολωνία και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να διασφαλίσουμε την ασφάλειά τους", δήλωσε ο Πολωνός αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων Πάβελ Σεφερνάκερ στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο TVN24.

Η συμπόνια για τα δεινά των γειτόνων τους και οι βαθιά χαραγμένες μνήμες για την κυριαρχία της Μόσχας έχουν προκαλέσει ένα διογκούμενο κύμα προσπαθειών από εθελοντές, όμως η κλίμακα της προσφυγικής κρίσης είναι τέτοια που έχει προκαλέσει επίσης ανησυχίες ότι δεν θα αρκέσουν.

Ορισμένες χώρες πιο μακριά από τα σύνορα της Ουκρανίας, όπως η Τσεχία, έχουν δεχθεί επίσης δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, αυξάνοντας την πίεση στις τοπικές αρχές, ενώ άλλες, όπως η Λιθουανία, έχουν μόλις αρχίσει να δέχονται σημαντικούς αριθμούς προσφύγων.

Πηγή: skai.gr