Κλείσιμο

Διπλωματικό θρίλερ για τις διαπραγματεύσεις Ρωσίας - Ουκρανίας στη Λευκορωσία

Ένα διπλωματικό θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη, μετά τη ρωσική πρόταση για διαπραγματεύσεις σε λευκορωσικό έδαφος και το τελεσίγραφο στην ουκρανική πλευρά.

Τα ρωσικά ΜΜΕ ισχυρίζονται ότι οι Ουκρανοί συμφώνησαν για συνάντηση στη Λευκορωσία. 

Τα ρωσικά μίντια (RIA, TASS) αναφέρουν ότι η ουκρανική πλευρά παρουσιάζεται να έχει συμφωνήσει να πάρει μέρος σε συνομιλίες με τους Ρώσους στη Λευκορωσία, ενώ η ρωσική αντιπροσωπεία έχει μεταβεί ήδη στην πόλη Γόμελ. 

Το RT αναφέρει ότι η Μόσχα έχει στείλει ομάδα για να διαπραγματευτεί. «Η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη για συνομιλίες στο Γόμελ. Τώρα περιμένουμε τους Ουκρανούς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Υποστήριξε ότι η Ουκρανία είχε προτείνει το Γόμελ ως τόπο για τη σύνοδο κορυφής.

Η ρωσική πλευρά νωρίτερα έδωσε τελεσίγραφο στο Κίεβο. «Περιμένουμε έως τις 15.00», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS.

Συνομιλία Πούτιν - Μπένετ για διαπραγματεύσεις Ρώσων - Ουκρανών στη Λευκορωσία

Το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti μεταδίδει ότι ουκρανική αντιπροσωπεία συμφώνησε σε συνομιλίες επί λευκορωσικού εδάφους. Είχε προηγηθεί επικοινωνία Ζελένσκι - Λουκασένκο χωρίς όμως να γίνει γνωστό το περιεχόμενό της.

Ωστόσο, μία ώρα προ του δημοσιεύματος, ο Πούτιν σε επικοινωνία του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ δήλωσε ότι η προσφορά της Ρωσίας για συνομιλίες δεν είχε γίνει δεκτή από το Κίεβο.

Προσφεύγει στη Χάγη η Ουκρανία κατά της Ρωσίας, λέει ο Ζελένσκι

Η Ουκρανία κατέθεσε μήνυση κατά της Ρωσίας στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Είπε, επίσης, ότι «η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για τη διαστρέβλωση της έννοιας της γενοκτονίας για να δικαιολογήσει την επιθετικότητα. Ζητάμε μια επείγουσα απόφαση που θα διατάξει τη Ρωσία να σταματήσει τη στρατιωτική δραστηριότητα τώρα και αναμένουμε να ξεκινήσουν οι δοκιμές την επόμενη εβδομάδα».

Οδομαχίες στο Χάρκοβο

Ρωσικές δυνάμεις έχουν μπει μέσα στο Χάρκοβο, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Κιέβου μεταδίδει το BBC επικαλούμενο τοπικούς Ουκρανούς αξιωματούχους.

Ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης του Χάρκοβο, Όλεγκ Σινεγκούμποφ, δήλωσε ότι ελαφρά στρατιωτικά οχήματα «μπήκαν μέσα στην πόλη».

Σολτς: Ο «πόλεμος του Πούτιν» απειλεί όλη την Ευρώπη 

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς έκανε λόγο για έναν επιθετικό πόλεμο του Πούτιν ο οποίος απειλεί την ελευθερία και την ακεραιτότητα όχι μόνο της Ουκρανίας αλλά και όλης της Ευρώπης.

«Είναι αναγκαία η ενίσχυση της άμυνας της Γερμανίας και γι’ αυτό θα διατεθεί ένα έκτακτο κονδύλιο 100 δισ. ευρώ για την ενίσχυση του γερμανικού στρατού», τόνισε.

Σε κατάσταση συναγερμού έθεσε ο Πούτιν τις πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας

Σε κατάσταση υψηλού συναγερμού έθεσε ο Πούτιν τις πυρηνικές δυνάμεις, μετά τις «επιθετικές δηλώσεις» των χωρών του ΝΑΤΟ και τις «σκληρές κυρώσεις» που επέβαλαν στη Ρωσία, όπως αναφέρει το Reuters.

Πηγή: skai.gr