Προσφεύγει στη Χάγη η Ουκρανία κατά της Ρωσίας, λέει ο Ζελένσκι

Η Ουκρανία κατέθεσε μήνυση κατά της Ρωσίας στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Είπε, επίσης, ότι «η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για τη διαστρέβλωση της έννοιας της γενοκτονίας για να δικαιολογήσει την επιθετικότητα. Ζητάμε μια επείγουσα απόφαση που θα διατάξει τη Ρωσία να σταματήσει τη στρατιωτική δραστηριότητα τώρα και αναμένουμε να ξεκινήσουν οι δοκιμές την επόμενη εβδομάδα».

Ρωσικό τελεσίγραφο στο Κίεβο για διαπραγματεύσεις στη Λευκορωσία - «Περιμένουμε έως τις 15.00» 

Νωρίτερα η Ρωσία έδωσε διορία στην Ουκρανία έως τις 15.00 μετά το μεσημέρι (16.00 ώρα Ελλάδος) για να απαντήσει στην πρόσκληση για διαπραγματεύσεις σε λευκορωσικό έδαφος.

«Έως τις 15.00 θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ και να περιμένουμε επιβεβαίωση από την ουκρανική πλευρά για τη δική τους απόφαση να ξεκινήσουν για διαπραγματεύσεις στο Γόμελ (της Λευκορωσίας)», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS.

Ο Μεντίνσκι είπε επίσης ότι η Μόσχα εγγυάται την ασφάλεια της ουκρανικής αποστολής διαπραγμάτευσης, σε περίπτωση που ξεκινήσει για να φτάσει στο Γόμελ της Λευκορωσίας, όπου ήδη βρίσκεται η ρωσική αντιπροσωπεία.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσι, απέρριψε νωρίτερα τη ρωσική πρόταση, λέγοντας ότι δεν μπορεί να γίνει διάλογος σε μια χώρα από την οποία επιτέθηκε η Ρωσία στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, απάντησε είπε ότι διάλογος στην Λευκορωσία θα μπορούσε να γίνει μόνο εάν η Ρωσία δεν είχε επιτεθεί στην Ουκρανία από τα λευκορωσικά εδάφη.

Πρόσθεσε ότι το Κίεβο παραμένει ανοιχτό σε διάλογο σε κάποιο άλλο σημείο από το οποιο δεν εξαπολύθηκε επίθεση στη χώρα του.

«Βαρσοβία, Μπρατισλάβα, Βουδαπέστη, Κωνσταντινούπολη, Μπακού. Προτείναμε όλες αυτές τις πόλεις. Και οποιαδήποτε άλλη πόλη θα μας βόλευε», είπε σε βίντεο που ανέβηκε στο διαδίκτυο.

O Ζελένσκι δήλωσε ότι η χθεσινή νύχτα ήταν βίαιη και πως οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής «επιτέθηκαν σε περιοχές αμάχων» όπου δεν υπάρχουν στρατιωτικές υποδομές. «Επιτίθενται παντού», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οδομαχίες στο Χάρκοβο

Ρωσικές δυνάμεις έχουν μπει μέσα στο Χάρκοβο, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Κιέβου μεταδίδει το BBC επικαλούμενο τοπικούς Ουκρανούς αξιωματούχους.

Ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης του Χάρκοβο, Όλεγκ Σινεγκούμποφ, δήλωσε ότι ελαφρά στρατιωτικά οχήματα «μπήκαν μέσα στην πόλη».

 

Λονδίνο: Δεν δύνανται συνομιλίες με τη Ρωσία όσο έχει στρατεύματα στην Ουκρανία

 Η Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας δήλωσε ότι δεν μπορούν να διεξαχθούν συνομιλίες με τη Ρωσία για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία όσο ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται επί ουκρανικού εδάφους.

«Αν οι Ρώσοι μιλούν σοβαρά για διαπραγματεύσεις, πρέπει να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από την Ουκρανία. Δεν μπορούν να διαπραγματευτούν με το πιστόλι στον κρόταφο των Ουκρανών. Επομένως, ειλικρινά, δεν εμπιστεύομαι αυτές τις αποκαλούμενες προσπάθειες για διαπραγμάτευση», είπε η κα Τρας σε πρωινή συνέντευξη στο Sky News.

Σολτς: Ο «πόλεμος του Πούτιν» απειλεί όλη την Ευρώπη 

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς έκανε λόγο για έναν επιθετικό πόλεμο του Πούτιν ο οποίος απειλεί την ελευθερία και την ακεραιτότητα όχι μόνο της Ουκρανίας αλλά και όλης της Ευρώπης.

«Είναι αναγκαία η ενίσχυση της άμυνας της Γερμανίας και γι’ αυτό θα διατεθεί ένα έκτακτο κονδύλιο 100 δισ. ευρώ για την ενίσχυση του γερμανικού στρατού», τόνισε.

Πηγή: skai.gr