Εβδομάδα νέας πίεσης επί του Μπόρις Τζόνσον για το partygate

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Να υπερασπιστεί τον εαυτό του έναντι των πυρών που συνεχίζει να δέχεται για το partygate θα επιχειρήσει την Τρίτη στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Μπόρις Τζόνσον.

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ήδη πληρώσει πρόστιμο 50 λιρών που του επέβαλε η Μητροπολιτική Αστυνομία για το μίνι πάρτι-έκπληξη για τα γενέθλιά του τον Ιούνιο του 2020 στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου, παρά τις απαγορεύσεις του lockdown λόγω της πανδημίας.

Ο βρετανικός Τύπος εκτιμά ότι επίκειται τουλάχιστον ακόμα ένα πρόστιμο για τον κ. Τζόνσον για την αποχαιρετιστήρια συνάθροιση στην Ντάουνινγκ Στριτ για τον υπεύθυνο επικοινωνίας του πρωθυπουργικού γραφείου Λι Κέιν στις 13 Νοεμβρίου 2020.

Οι Sunday Times επικαλέστηκαν πηγή που ισχυρίζεται ότι η συνάθροιση αυτή μετατράπηκε σε πάρτι όταν προσήλθε ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος πέρα από μια ομιλία που έκανε άρχισε να γεμίζει με ποτό τα ποτήρια των παρισταμένων και να πίνει και ο ίδιος. Η πηγή τονίζει πως υπάρχουν και φωτογραφίες από αυτή την εκδήλωση που δείχνουν τον Πρωθυπουργό να πίνει.

Ερωτηθείς παλαιότερα στη Βουλή για αυτήν τη συνάθροιση, ο κ. Τζόνσον είχε απαντήσει πως δεν είχε γίνει πάρτι και πως όλοι κανόνες της πανδημίας είχαν τηρηθεί.

Με αφορμή το δημοσίευμα, η αναπληρώτρια ηγέτιδα του Εργατικού Κόμματος Άντζελα Ρέινερ κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι «εσκεμμένα παραπλάνησε τον βρετανικό λαό σε κάθε στροφή».

Η Daily Telegraph παραθέτει την άποψη πρώην υπουργού των Συντηρητικών που σημειώνει πως αν η ανανεωμένη κριτική για το partygate συνοδευτεί από απογοητευτικά αποτελέσματα στις τοπικές εκλογές της 5ης Μαΐου, τότε ίσως να αναζωπυρωθεί η συζήτηση περί εσωκομματικής προσπάθειας καθαίρεσης του Μπόρις Τζόνσον.

Πάντως ο Βρετανός Πρωθυπουργός αναμένεται την Τρίτη να αναφερθεί ενώπιον των βουλευτών στο πρόστιμο που έχει ήδη δεχθεί, απολογούμενος ξανά αλλά επιμένοντας πως δεν είχε επίγνωση της παραβίασης των κανόνων.

Θα ζητήσει δε να μην προσδίδεται στο γεγονός διάσταση μεγαλύτερη από αυτήν που του αναλογεί και να γίνει αντιληπτή η σωστή διάσταση των πραγμάτων. Προς τούτο, αναμένεται να τονίσει ότι την ημέρα που του επιβλήθηκε το πρόστιμο για το partygate ήταν στο τηλέφωνο με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για τη μελλοντική αποτροπή ρωσικών επιθέσεων κατά της Ουκρανίας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων αναμένεται, εξάλλου, να εγκρίνει μέσα στην εβδομάδα αίτημα της αντιπολίτευσης για διεξαγωγή ψηφοφορίας ώστε να παραπεμφθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ασυλίας το θέμα του κατά πόσο ο Πρωθυπουργός παραπλάνησε το σώμα.

Αν ο κ. Τζόνσον χάσει την ψηφοφορία, η επταμελής επιτροπή θα μπορούσε να κρίνει πως η συμπεριφορά συνιστά περιφρόνηση του κοινοβουλίου, κάτι που δυνητικά θα οδηγούσε στην προσωρινή αποβολή του Πρωθυπουργού από το νομοθετικό σώμα.

Την Πέμπτη ο Μπόρις Τζόνσον θα ταξιδέψει στην Ινδία για συνομιλίες με τον ομόλογό του Ναρέντρα Μόντι.

Πηγή: skai.gr