Κόλαφος για τον Τζόνσον η έκθεση Γκρέι για το partygate στην Ντάουνινγκ Στριτ

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Ένας αριθμός εκ των συναθροίσεων που έγιναν στην Ντάουνινγκ Στριτ και σε άλλα κυβερνητικά κτίρια εν μέσω απαγορευτικών λόγω πανδημίας «δε θα έπρεπε να είχε επιτραπεί να διεξαχθούν», συμπεραίνει η κα Σου Γκρέι στην πολυαναμενόμενη έκθεσή της για το partygate στη Βρετανία.

Στη συντετμημένη 12σελιδη έκθεση που υπέβαλε στον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον το πρωί, έπειτα από αναμονή πολλών ημερών, η ανώτερη αξιωματούχος του Γραφείου Υπουργικού Συμβουλίου τονίζει ότι «κάποια συμπεριφορά γύρω από αυτές τις συγκεντρώσεις είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί».

Αναφέρει ότι ερεύνησε 16 συγκεντρώσεις στην Ντάουνινγκ Στριτ και σε άλλα κυβερνητικά κτίρια, από τον Μάιο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2021 σχολιάζοντας ότι μοιάζει να μη λαμβάνονταν πολύ υπόψη τα όσα ίσχυαν τότε στη χώρα για να αξιολογηθεί η καταλληλότητα των συναθροίσεων. Κάνει δε λόγο για «αποτυχίες ηγεσίας και κρίσης» από διάφορα τμήματα της Ντάουνινγκ Στριτ και του Γραφείου Υπουργικού Συμβουλίου.

Επισημαίνει και επικρίνει επίσης την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σε κυβερνητικά γραφεία, καθώς και τη χρήση του κήπου της Ντάουνινγκ Στριτ για συναθροίσεις δίχως ξεκάθαρη εξουσιοδότηση ή εποπτεία.

Όπως αναμενόταν, όμως, η κα Γκρέι δεν κατονομάζει άτομα που θεωρεί ότι συμπεριφέρθηκαν με αυτόν τον αδικαιολόγητο τρόπο, αλλά κάνει γενικά λόγο για «σοβαρή αποτυχία τήρησης όχι μόνο των υψηλών στάνταρ που αναμένονται από αυτούς που εργάζονται στην καρδιά της κυβέρνησης, αλλά και των στάνταρ που αναμένονταν από ολόκληρο τον βρετανικό πληθυσμό εκείνη την περίοδο».

Η κα Γκρέι τονίζει στην έκθεση πως η Μητροπολιτική Αστυνομία τής ζήτησε να συμπεριλάβει μόνο ελάχιστες αναφορές στα πάρτι που τελούν πλέον υπό αστυνομική έρευνα και πως αυτό σημαίνει ότι η ίδια δεν μπορεί να παρουσιάσει μία «ουσιώδη» ανάλυση των εκτενών πληροφοριών που συνέλεξε.

Αποκαλύπτει δε πως η Μητροπολιτική Αστυνομία ερευνά 12 εκ των 16 συναθροίσεων που απασχόλησαν την ίδια, ως εκδηλώσεις κατά τις οποίες δυνητικά διαπράχθηκαν αξιόποινες πράξεις, οι οποίες πάντως δεν αναμένεται να επισύρουν κάτι περισσότερο από χρηματικό πρόστιμο.

Εν τω μεταξύ, έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και φωνές περί συγκάλυψης και παραίτησης του Πρωθυπουργού προκάλεσε η δήλωση εκπροσώπου της Ντάουνινγκ Στριτ νωρίτερα ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεσμευθεί αυτή τη στιγμή πως αν η κα Γκρέι παραδώσει μετά από την αστυνομική έρευνα την πλήρη έκθεσή της αυτή θα δημοσιευθεί αυτούσια.

Όλες οι ειδήσεις.

Πηγή: skai.gr