Ρωσία: Ανταλλαγή με φιλορώσο Ουκρανό πολιτικό εμφανίστηκαν να ζητούν οι 2 Βρετανοί αιχμάλωτοι

Λονδίνο Θανάσης Γκαβός

Την απελευθέρωσή τους με αντάλλαγμα την απελευθέρωση από το Κίεβο ενός φιλορώσου Ουκρανού πολιτικού ζήτησαν με εμφάνιση στην κρατική ρωσική τηλεόραση το μεσημέρι οι δύο Βρετανοί που έχουν αιχμαλωτιστεί από τους Ρώσους πολεμώντας στις τάξεις του ουκρανικού στρατού.

Οι Έιντεν Άσλιν και Σον Πίνερ παρουσιάστηκαν ξεχωριστά στον τηλεοπτικό σταθμό Rossiya 24 δεχόμενοι ερωτήσεις από κάποιον άνδρα του οποίου η ταυτότητα δεν προσδιορίστηκε.

Αμφότεροι ζήτησαν από τον Βρετανό Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να συμβάλει στην απελευθέρωσή τους εξασφαλίζοντας ως αντάλλαγμα την απελευθέρωση του Βίκτορ Μεντβέντσουκ, στενού φίλου του Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος έχει συλληφθεί από τις ουκρανικές αρχές με κατηγορίες περί προδοσίας.

Ο 67χρονος κ. Μεντβέντσουκ εμφανίστηκε δε σε βίντεο της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών ασφαλείας SBU να ζητά την ανταλλαγή του με υπερασπιστές και κατοίκους της Μαριούπολης.

Οι οικογένειες των δύο Βρετανών έχουν τονίζει ότι δεν πρόκειται για εθελοντές ή μισθοφόρους, αλλά για μέλη του τακτικού ουκρανικού στρατού και επομένως θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης για τους αιχμάλωτους πολέμου.