Άγρυπνη στη Ντάουνιγκ Στριτ: Η τελευταία νύχτα της Λίζ Τρας στην πρωθυπουργική κατοικία πριν παραιτηθεί 

Μετά την «χαοτική» και επεισοδιακή ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο την Τετάρτη – η οποία μετατράπηκε σε… «ανταρσία» - η Τρας είχε καταλάβει ότι δεν μπορεί να παραμείνει άλλο στην εξουσία. 

 Την Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου, η βρετανή πρωθυπουργός Λιζ Τρας, ανακοίνωσε ότι παραιτείται έξι μόλις εβδομάδες από τον διορισμό της, στις 6 Σεπτεμβρίου, από την εκλιπούσα βασίλισσα Ελισάβετ και έγινε η πρωθυπουργός με τη μικρότερη θητεία στην Ιστορία της Βρετανίας.

Η παραίτησή της ήταν θέμα χρόνου καθώς, όπως γράφουν τα βρετανικά μέσα, η πολιτική της μοίρα είχε «σφραγιστεί» 6 μέρες νωρίτερα, όταν «καρατόμησε» τον υπουργό Οικονομικών, Κουάσι Κουαρτέγκ και άρχισε να χάνει την εμπιστοσύνη των βουλευτών της.

Μετά την «χαοτική» και επεισοδιακή ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο την Τετάρτη – η οποία μετατράπηκε σε… «ανταρσία» - η Τρας είχε καταλάβει ότι δεν μπορεί να παραμείνει άλλο στην εξουσία. 

«Ακουγόταν τρομαγμένη από το πόσο γρήγορα γίνονταν όλα αλλά ακόμα πίστευε ότι μπορούσε να επιβιώσει», δήλωσε στη Daily Mail σύμμαχός της.
Το ίδιο βράδυ όμως – το βράδυ της Τετάρτης και τελευταίο της Τρας στην Ντάουνιγκ Στριτ – η 47χρονη Βρετάνη πρωθυπουργός έμεινε άυπνη μέχρι τα ξημερώματα. 

Η Τρας έστελνε γραπτά μηνύματα σε φίλους και συνεργάτες της στις 4 η ώρα το πρωί και τότε κατάλαβαν ότι «το παιχνίδι τελείωσε». 

«Μετά άρχισαν να έρχονται τα μηνύματα και η διάθεσή της είχε αλλάξει. Δεν είναι ποτέ καλό σημάδι να στέλνεις μηνύματα στον κόσμο στις 04:00 τα ξημερώματα και σε εκείνο το σημείο είχε πιθανότατα συνειδητοποιήσει πως όλα είχαν τελειώσει», δήλωσε η ίδια πηγή. 

Το μεσημέρι της Πέμπτης,  η Τρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της  Επιτροπής 1922 του Συντηρητικού Κόμματος, της επιτροπής που θέτει τους κανόνες για την επιλογή και αλλαγή του ηγέτη των Τόρις, σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, ο οποίος και την ενημέρωσε ότι πλέον έχει χάσει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησής της και αν πήγαιναν σε πρόταση μομφής, θα την έχανε. 

Λίγη ώρα αργότερα, η Τρας δήλωσε μπροστά στην Ντάουνινγκ Στριτ ότι παραιτείται. 
 

Πηγή: skai.gr