Αγώνας δρόμου για τους επίδοξους διαδόχους της Τρας - Επιστρέφει στο Λονδίνο ο Μπόρις Τζόνσον

Σε θέση μάχης οι επίδοξοι διάδοχοι της παραιτηθείσας Λιζ Τρας - Αμφίβολο αν ο Μπόρις Τζόνσον θα μπορέσει να συγκεντρώσει τους 100 βουλευτές

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Σε αγώνα για τη συγκέντρωση του μαγικού αριθμού των 100 Συντηρητικών βουλευτών που πρέπει να τους στηρίξουν για να πάρουν μέρος στην κούρσα διαδοχής της Λιζ Τρας επιδίδονται οι επίδοξοι επίδοξοι ηγέτες του κόμματος και της χώρας.

Πρακτικά το όριο των 100 υποστηρικτών σημαίνει ότι ο μέγιστος αριθμός υποψηφίων θα είναι τρεις, με τα ονόματα που πιστεύεται ότι έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν το όριο να είναι οι Ρίσι Σούνακ, Πένυ Μόρνταντ και Μπόρις Τζόνσον.

Άγνωστες παραμένουν οι προθέσεις του δημοφιλέστατου μεταξύ της κοινοβουλευτικής ομάδας και της βάσης του κόμματος Υπουργού Άμυνας, Μπεν Γουάλας. Επίσης, δεν είναι σαφές αν θα υπάρξει κάποια υποψήφια που θα προωθηθεί από την πιο δεξιά πτέρυγα του κόμματος μεταξύ των Σουέλα Μπράβερμαν και Κέμι Μπέιντενοκ.

Στην καταμέτρηση των δηλώσεων στήριξης που κάνει φιλοσυντηρητική ιστοσελίδα ο Μπόρις Τζόνσον προηγούνταν νωρίς το πρωί της Παρασκευής με 50 βουλευτές. Ακολουθούσαν ο Ρίσι Σούνακ με 39 και η Πένυ Μόρνταντ με 17.

Θεωρείται αμφίβολο αν ο κ. Τζόνσον θα μπορέσει να συγκεντρώσει τους 100 βουλευτές, καθώς κάποιοι εξ αυτών έχουν δηλώσει πως αν επιστρέψει ως ηγέτης θα θέσουν εαυτούς εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας ή θα παραιτηθούν για να προκηρυχθούν εκλογές στις περιφέρειές τους.

Πάντως σύμφωνα με την Telegraph έχει ήδη στηθεί ένας μηχανισμός προώθησης της υποψηφιότητας του κ. Τζόνσον, ο οποίος επιστρέφει σήμερα στο Λονδίνο από τις διακοπές του στην Καραϊβική και το Σάββατο θα έχει συνάντηση με δεκάδες Συντηρητικούς βουλευτές.

Οι υποστηρικτές του θυμίζουν ότι είναι αυτός που κέρδισε την τεράστια λαϊκή εντολή το 2019 και λένε πως είναι ο μόνος που μπορεί να ανατρέψει τις ζοφερές δημοσκοπικές τύχες των Τόρις. Οι αντίπαλοί του θυμίζουν ότι εκδιώχθηκε λόγω πολλαπλών σκανδάλων, καθώς και ότι τελεί υπό έρευνα από την επιτροπή ασυλίας της Βουλής των Κοινοτήτων για το κατά πόσο εσκεμμένα παραπλάνησε το σώμα αναφορικά με το partygate.

Οι υποψηφιότητες θα πρέπει να κατατεθούν ως τις 2 τοπική το απόγευμα της Δευτέρας.

Μιάμιση ώρα αργότερα θα γίνει η πρώτη ψηφοφορία μεταξύ των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις για να αποκλειστεί ένας υποψήφιος (αν υπάρχουν τρεις). Το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί στις 6 το βράδυ τοπική.

Θα ακολουθήσει το ίδιο βράδυ ενδεικτική ψηφοφορία για να ξέρουν τα μέλη ποιον από το τελικό ζευγάρι προτιμούν οι βουλευτές.

Το τελικό ζευγάρι θα τεθεί μετά στην κρίση των 172.000 μελών του Συντηρητικού Κόμματος που θα ψηφίσουν μέσω διαδικτύου μέχρι και τις 11 το πρωί της Παρασκευής 28 Οκτωβρίου, με το νικητή να ανακοινώνεται αργότερα την ίδια ημέρα.

Πηγή: skai.gr