Σύμβουλος Ζελένσκι: Με βαρύ οπλισμό μπορούμε να νικήσουμε στο Ντονμπάς

Σύμβουλος Ζελένσκι: Με βαρύ οπλισμό μπορούμε να νικήσουμε στο Ντονμπάς

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Τη σημασία της χορήγησης βαρέος οπλισμού από τη Δύση στις ουκρανικές δυνάμεις που υπερασπίζονται το Ντονμπάς τόνισε ο σύμβουλος του Προέδρου Ζελένσκι Ιγκόρ Ζιόβκα μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC.

Αρχικά επιβεβαίωσε και αυτός πως το ρωσικό πυροβολικό ξεκίνησε από τη Δευτέρα να σφυροκοπεί την ανατολική Ουκρανία και ότι αυτό αποτελεί μέρος του σχεδιασμού των Ρώσων για «επικεντρωμένη επίθεση» στην περιοχή.

«Είναι πολύ σημαντικό για τις ουκρανικές δυνάμεις να έχουν βαρύ οπλισμό», συνέχισε ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος, κάνοντας αναφορά σε συστήματα πυροβολικού, άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα.

«Αν η Ουκρανία έχει αυτά τα όπλα, θα μπορεί να αντισταθεί στη ρωσική επίθεση και να σημειώσει νίκη στις ανατολικές επαρχίες», πρόσθεσε ο κ. Ζιόβκα.

Είπε επίσης ότι οι αποστολές οπλισμού από τη Δύση «γίνονται καλύτερες» και πως το νεότερο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 800 εκατ. δολαρίων από τις ΗΠΑ περιλαμβάνει όπλα που οι Ουκρανοί πραγματικά χρειάζονται.

Ο κ. Ζιόβκα εκτίμησε επίσης ότι το Ντονμπάς είχε ιδιαίτερη συμβολική αξία για τη Μόσχα, καθώς εκεί ξεκίνησε η ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας το 2014.

Ένα από τα πιο αξιόπιστα στρατιωτικά τεθωρακισμένα οχήματα του είδους του αποφάσισε στο μεταξύ να στείλει σε μια κρίσιμη καμπή για την Ουκρανία το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με αποκάλυψη της εφημερίδας Sun.

Πρόκειται για τα οχήματα Stormer που φέρουν εκτοξευτήρες πυραύλων υψηλής ταχύτητας, όπως οι προηγμένοι αντιαεροπορικοί πύραυλοι Starstreak, τους οποίους έχει ήδη χορηγήσει στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις το Λονδίνο.

Πηγή: skai.gr