Η κατάσταση του πολέμου: «Απίθανο να έχει θεαματικά αποτελέσματα η ρωσική επίθεση στο Ντονμπάς»

Απίθανο να επιτύχει η ρωσική επίθεση στο Ντονμπάς θεωρούν οι Αμερικανοί. Το αμερικανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου εκτιμά ότι η ρωσική επίθεση στο Ντονμπάς "είναι απίθανο να είναι θεαματικά πιο επιτυχημένη από τις προηγούμενες ρωσικές επιθέσεις", αλλά οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσαν "να επιτύχουν περιορισμένα κέρδη". 

Οι ρωσικές δυνάμεις δεν έκαναν "επιχειρησιακή ανάπαυλα" απαραίτητη για ανασύνταξη και κατάλληλη ενσωμάτωση των κατεστραμμένων μονάδων που αποσύρθηκαν από τη βορειοανατολική Ουκρανία, αναφέρει σε αξιολόγησή της η δεξαμενή σκέψης σύμφωνα με το BBC. 

"Συχνές αναφορές για καταστροφικά χαμηλό ρωσικό ηθικό και συνεχιζόμενες επιμελητειακές προκλήσεις υποδεικνύουν ότι η αποτελεσματική μαχητική ισχύς των ρωσικών μονάδων στην ανατολική Ουκρανία είναι ένα κλάσμα της δυναμικής της στα χαρτιά" αναφέρει το ινστιτούτο. 

Ενώ οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να είναι σε θέση να καταστρέψουν τις ουκρανικές θέσεις μέσω "μεγάλης συγκέντρωσης ισχύος πυρός και μεγάλου βάρους αριθμών", μια θεαματική ρωσική επιτυχία "παραμένει εξαιρετικά απίθανη", προσθέτει.

Τι εκτιμά το Κίεβο

Η νέα επίθεση της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία εξελίσσεται "πολύ προσεκτικά" και θα αποτύχει, επειδή οι δυνάμεις της Μόσχας δεν έχουν τη δύναμη να διαπεράσουν τις ουκρανικές άμυνες, υποστηρίζει από πλευράς του ο προεδρικός σύμβουλος της Ουκρανίας Ολεξέι Αρέστοβιτς. 

Σύμφωνα με το Reuters ο Ουκρανός αξιωματούχος ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούσαν να βρουν "ευαίσθητα σημεία" στην άμυνα της Ουκρανίας, αλλά πρόσθεσε: "Η επίθεσή τους θα αποτύχει - σας δίνω εγγύηση 99% - απλά δεν έχουν αρκετή δύναμη".

"Η μάχη για το Ντονμπάς, η οποία ανακοινώθηκε και προφανώς ξεκίνησε χθες, βρίσκεται σε εξέλιξη, και εξελίσσεται πολύ προσεκτικά. Η μάχη δεν θα αποβεί υπέρ της Ρωσίας", είπε στην εθνική τηλεόραση.
 

Πηγή: skai.gr