Πάνω από 13.000 άνδρες εμποδίστηκαν να φύγουν από την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή

Αρκετοί άνδρες πέθαναν εξαιτίας της έκθεσης στο κρύο στα Καρπάθια και πάνω από δέκα πνίγηκαν σε ποτάμια σε παραμεθόριες περιοχές - Κάποιοι προσπάθησαν να εγκαταλείψουν τη χώρα μεταμφιεσμένοι σε γυναίκες, με αγορασμένα ή πλαστά έγγραφα για παιδιά και γάμους

Η ουκρανική συνοριοφυλακή εμπόδισε πάνω από 13.000 άνδρες να εγκαταλείψουν την επικράτεια αφότου εισέβαλαν οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου 2022, σύμφωνα με τις στατιστικές της ίδιας.

«Πάνω από 9.100 άνθρωποι συνελήφθησαν στα πράσινα σύνορα από την 24η Φεβρουαρίου» και κατόπιν, δήλωσε ο εκπρόσωπος της συνοριοφυλακής Αντρίι Ντεμτσένκο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες Τρίτη στο Κίεβο. Ο όρος που χρησιμοποίησε («πράσινα σύνορα»), αναφέρεται σε τομείς της μεθορίου που δεν φυλάσσονταν ιδιαίτερα αυστηρά. Οι περισσότεροι τέθηκαν υπό κράτηση στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρουμανία και τη Μολδαβία.

Άλλοι περίπου 3.900 άνθρωποι εμποδίστηκαν να περάσουν τα σύνορα μέσω φυλακίων, επιδεικνύοντας πλαστά ή παραποιημένα έγγραφα. Οι περισσότεροι προσπαθούσαν να φθάσουν στην Ουγγαρία ή στην Πολωνία.

Στο πλαίσιο της γενικής επιστράτευσης όταν ξέσπασε ο πόλεμος, οι Ουκρανοί του ηλικιακού φάσματος μεταξύ των 18 και των 60 ετών, που κλήθηκαν να ενταχθούν στις ένοπλες δυνάμεις, απαγορεύτηκε να φύγουν από τη χώρα, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Σύμφωνα με τις αρχές στο Κίεβο, κάποιοι προσπάθησαν να εγκαταλείψουν τη χώρα μεταμφιεσμένοι σε γυναίκες, με αγορασμένα ή πλαστά έγγραφα για παιδιά που δεν είχαν ή γάμους που δεν είχαν γίνει ποτέ.

Αρκετοί άνδρες πέθαναν εξαιτίας της έκθεσης στο κρύο στα Καρπάθια και πάνω από δέκα πνίγηκαν σε ποτάμια σε παραμεθόριες περιοχές, κυρίως στα σύνορα με τη Ρουμανία, πάντα σύμφωνα με τους αριθμούς της ουκρανικής συνοριοφυλακής.

Δεν ανακοινώθηκε πόσοι είναι οι Ουκρανοί που μπόρεσαν να φύγουν από τη χώρα για να αποφύγουν την επιστράτευση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ