Ένοπλοι απήγαγαν μέλος της αποστολής γιατρών της Κούβας στην Αϊτή

Τα τελευταία χρόνια, οι συμμορίες έχουν πολλαπλασιάσει τις απαγωγές για λύτρα, ειδικά στην πρωτεύουσα, αρπάζοντας ανθρώπους ανεξαρτήτως εθνικότητας ή κοινωνικοοικονομικής θέσης.

Οδηγός της αποστολής ιατρικής βοήθειας της Κούβας στην Αϊτή απήχθη προ ημερών στο Πορτ-ο-Πρενς, έκανε γνωστό χθες Τρίτη το υπουργείο Υγείας στην Αβάνα.

Ο Αλεχάντρο Αγκιλέρα Μιλανές, οδηγός της αποστολής —η οποία αποτελείται από 250 μέλη, γιατρούς, νοσηλευτές και νοσηλεύτριες και προσωπικό υποστήριξης—, απήχθη την 23η Ιανουαρίου στην αϊτινή πρωτεύουσα, διευκρίνισε το υπουργείο στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Καταβάλλονται «προσπάθειες» από τις αϊτινές αρχές να αντιμετωπιστεί αυτή η «ατυχής απαγωγή» με τον «μέγιστο βαθμό προτεραιότητας», με σκοπό να εξασφαλιστεί η «ταχεία και ασφαλής απελευθέρωση» του μέλους της κουβανικής αποστολής, προστίθεται στο κείμενο, που δεν υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες.

Δεν είναι η πρώτη απαγωγή μέλους της αποστολής της Κούβας στην Αϊτή. Την περασμένη χρονιά, μια γιατρός απήχθη και κρατήθηκε όμηρος για δέκα ημέρες, προτού αφεθεί ελεύθερη.

Τα τελευταία χρόνια, οι συμμορίες έχουν πολλαπλασιάσει τις απαγωγές για λύτρα, ειδικά στην πρωτεύουσα, αρπάζοντας ανθρώπους ανεξαρτήτως εθνικότητας ή κοινωνικοοικονομικής θέσης.

Η Αϊτή είναι βυθισμένη σε πολυετή πολιτική κρίση και η δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ από ομάδα μισθοφόρων το 2021 επιδείνωσε ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Οι συμμορίες, που μπορούν να λογαριάζουν στην ατιμωρησία τους σε μεγάλο βαθμό, δεν σταματούν να κλιμακώνουν τη βία.

Το 2022, ο ΟΗΕ καταμέτρησε 1.359 απαγωγές και σχεδόν 2.200 φόνους στη χώρα· αυτός ο τελευταίος αριθμός ήταν αυξημένος κατά περίπου το ένα τρίτο σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανακοίνωσαν την Παρασκευή πως ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους σε νοσοκομείο στο Καρφούρ, προάστιο της αϊτινής πρωτεύουσας, μετά την εισβολή σε αυτό ενόπλων που έβγαλαν έξω ασθενή και τον εκτέλεσαν σε απόσταση μερικών μέτρων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ