Αρχηγός βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων: Οι Ρώσοι αποτυγχάνουν λόγω της κλίμακας της εισβολής - Τρομερές οι απώλειές τους

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Στην πολύ μεγάλη κλίμακα της ρωσικής εισβολής απέδωσε ο αρχηγός των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων ναύαρχος σερ Τόνι Ραντάκιν την «αποτυχία» των στρατευμάτων του Προέδρου Πούτιν να σημειώσουν την πρόοδο που ανέμεναν επί του ουκρανικού εδάφους.

«Η Ρωσία δεν έχει πραγματοποιήσει τέτοιας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση μετά από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε το πρωί στην τηλεόραση του BBC ο ναύαρχος Ραντάκιν.

Πρόσθεσε ότι η ρωσική διοίκηση αποτυγχάνει να συντονίσει με επαρκή ικανότητα τις συνδυαστικές στρατιωτικές κινήσεις των σωμάτων των ενόπλων δυνάμεων της χώρας που συμμετέχουν εν τω συνόλω στην εισβολή. «Βλέπουμε μια ρωσική εισβολή που δεν πηγαίνει καλά», τόνισε ο Βρετανός αρχηγός.

Αναφορικά με την τεράστια ρωσική οχηματοπομπή που εν πολλοίς μοιάζει ακινητοποιημένη εδώ και έξι ημέρες, ο σερ Τόνι ανέφερε ως συνδυαστικούς λόγους, μεταξύ άλλων, τη δυσκολία συντήρησης του εξοπλισμού και των οχημάτων και τις επιθέσεις ουκρανικών δυνάμεων κατά των οχημάτων και της αλυσίδας επιμελητειακής στήριξης των δυνάμεων αυτών. «Έχουν κολλήσει εκεί και έχουν μπλέξει σε ένα χάος και όχι μόνο με αυτό το κονβόι», εκτίμησε ο Βρετανός ναύαρχος.

Τόνισε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν υποστεί «τεράστιες απώλειες» με αποτέλεσμα να έχουν χάσει το ηθικό τους. Σημείωσε πως ακόμα και οι περίπου 500 νεκροί στρατιώτες που έχει παραδεχθεί το Κρεμλίνο είναι ένας απολογισμός χειρότερος από αυτόν που είχαν οι Βρετανοί κατά την 20ετή εμπλοκή τους στο Αφγανιστάν.

Προειδοποίησε ότι αυτή η αποτυχία των ρωσικών δυνάμεων πιθανώς θα οδηγήσει σε περισσότερες «αδιάκριτες» και «γελοίες» πράξεις βίας. Απέφυγε να δώσει μια εκτίμηση για το πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος, αλλά είπε ότι θα είναι «αιματηρός» με πολύ περισσότερους θανάτους και καταστροφές.

Εκτίμησε, ωστόσο, ότι η Ρωσία θα υποφέρει διότι δεν έχει την ικανότητα να εφαρμόσει μια κατοχή στο ουκρανικό έδαφος χωρίς ένα «μακελειό» για την ίδια τη Ρωσία λόγω της σθεναρής ουκρανικής αντίστασης.

Στο ερώτημα για την πυρηνική απειλή που έχει διατυπώσει ο Πρόεδρος Πούτιν, ο ναύαρχος Ραντάκιν είπε ότι ο βρετανικός στρατός και το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζουν όπως οφείλουν με επαγγελματισμό τα «παράξενα ή γελοία» σχόλια του Ρώσου ηγέτη. «Θα προσεγγίσουμε αυτή τη σύρραξη με αυτό το επίπεδο επαγγελματισμού και υπευθυνότητας που θα αναμένατε», σχολίασε.

Τόνισε ότι οι στρατιωτικές πληροφορίες ασφαλείας που έχουν οι Βρετανοί είναι αξιοσημείωτα ακριβείς και είχαν προβλέψει την εισβολή. Είναι επίσης σε θέση, πρόσθεσε, να εντοπίσουν «προειδοποιητικά σημάδια» εισόδου της Ρωσίας σε ένα μονοπάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιθανότητα πυρηνικής κλιμάκωσης.

Αναφορικά με τον κίνδυνο για την ασφάλεια πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία, εκτίμησε ότι «υπάρχει πραγματικό ρίσκο», καθώς η αποτυχημένη εξέλιξη των ρωσικών επιχειρήσεων οδηγεί σε αδιάκριτη χρήση βίας.

Ο αρχηγός των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων ρωτήθηκε επίσης γιατί από τη στιγμή που η χώρα έχει προμηθεύσει αντιαρματικά όπλα στους Ουκρανούς δεν τους δίνει αεροσκάφη ή γιατί δεν ανταποκρίνεται στο κάλεσμα για δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

Η απάντηση του σερ Τόνι ήταν πως τα αντιαρματικά όπλα είναι «πολύ αμυντικός» οπλισμός, σε αντίθεση με τα μαχητικά αεροσκάφη. Αναφορικά με το 'no fly zone' είπε ότι η επιβολή της θα προϋπέθετε και επιθετική δράση που θα κλιμάκωνε την κατάσταση, όπως δηλαδή την καταστροφή ρωσικών συστημάτων αεράμυνας και πιθανώς την κατάρριψη ρωσικών αεροσκαφών.

Τόνισε επίσης ότι θα ήταν εν πολλοίς αναποτελεσματική ως προς την προστασία των Ουκρανών, καθώς οι περισσότερες ρωσικές επιθέσεις γίνονται με πυρά πυροβολικού.

Στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη αποφυγής εσφαλμένων υπολογισμών για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση των εχθροπραξιών. Αποκάλυψε ότι την ανάγκη αυτή τη συζήτησε σε κατά πρόσωπο επαφές του με τον Ρώσο ομόλογό του, τον στρατηγό Γκερασίμοφ, όταν συνόδευσε τον Υπουργό Άμυνας Γουάλας στη Μόσχα τον περασμένο μήνα.

Είπε ότι οι συζητήσεις τους ήταν «ειλικρινείς» και ότι μετέφερε στον αρχηγό των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων τη βρετανική πεποίθηση ότι μια εισβολή στην Ουκρανία θα ήταν «τραγικό λάθος για όλους και καταστροφικό λάθος για τη Ρωσία», καθώς και ότι σε αντίθεση με τις ρωσικές επιδιώξεις

Αποκάλυψε επίσης ότι το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας διατηρεί και «δοκιμάζει καθημερινά» μια γραμμή απευθείας επικοινωνίας με τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία, αν και όπως είπε «δεν είναι όσο δυνατή θα θέλαμε».

Λίγο νωρίτερα, εξάλλου, ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ είχε εκτιμήσει σε συνεντεύξεις του ότι πρέπει να επιδειχθεί «στρατηγική αντοχή», διότι ο πόλεμος θα έχει διάρκεια «μηνών αν όχι ετών».

Ο κ. Ράαμπ εξέφρασε επίσης σκεπτικισμό για την ειλικρίνεια της δέσμευσης του Προέδρου Πούτιν στη νέα κατάπαυση πυρός στη Μαριούπολη.

Την έλλειψη εμπιστοσύνης της ουκρανικής πλευράς στις υποσχέσεις Πούτιν μετέφερε μιλώντας στο BBC και η Αναπληρώτρια Πρωθυπουργός Όλγα Στεφανίσινα.
 

Πηγή: skai.gr