Απέτυχε και πάλι η απομάκρυνση αμάχων από την Μαριούπολη

«Διεκόπη» και πάλι η απομάκρυνση αμάχων της Μαριούπολης, ανακοίνωσε πριν λίγο η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

Είναι η δεύτερη φορά που οι ταλαιπωρημένοι κάτοικοι της περικυκλωμένης από ρωσικές δυνάμεις πόλης δεν καταφέρνουν να χρησιμοποιήσουν την διόδο που είχε ανοίξει η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

«Εν μέσω καταστροφικών σκηνών ανθρώπινων βασάνων στη Μαριούπολη, μια δεύτερη προσπάθεια σήμερα να ξεκινήσει η απομάκρυνση περίπου 200.000 ανθρώπων από την πόλη σταμάτησε» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

Οι τοπικές αρχές ανέφεραν ότι αυτοκινητοπομπή που μετέφερε αμάχους δεν μπόρεσε να φύγει από την Μαριούπολη σήμερα, επειδή οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τους βομβαρδισμούς παρά την προσωρινή συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.

«Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να βγάζεις έξω ανθρώπους κάτω από τέτοιες συνθήκες» ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

Νωρίτερα ο Guardian είχε μεταδώσει ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές και η Εθνοφρουρά της Ουκρανίας αλληλοκατηγορήθηκαν, καθώς απέτυχαν να δημιουργήσουν τον ανθρωπιστικό διάδρομο την Κυριακή, τη δεύτερη φορά που οι πλευρές προσπάθησαν να το κανονίσουν.

Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλέστηκε αξιωματούχο της αυτονομιστικής διοίκησης του Ντόνετσκ που κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις ότι δεν τήρησαν την περιορισμένη κατάπαυση του πυρός.

Ο αυτονομιστής αξιωματούχος είπε ότι μόνο περίπου 300 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την πόλη. Οι ουκρανικές αρχές δήλωσαν νωρίτερα ότι σχεδίαζαν να απομακρύνουν περισσότερους από 200.000 ανθρώπους από τη Μαριούπολη.

Πηγή: skai.gr