Καθ. Κούλεϊ στο ΣΚΑΪ: Βλέπουμε τον θερμό πόλεμο στην Ευρώπη

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποτελεί απειλή για την Ευρώπη και ολόκληρη την υποκείμενη διεθνή τάξη μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, τόνισε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και τον Απόστολο Μαγγιριάδη ο Δρ Αλεξάντερ Κούλεϊ, Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Ο Καθηγητής εκτίμησε ότι ο Πούτιν, βλέποντας την Ουκρανία να γλιστράει προς τα δυτικά, αποφάσισε να το πάρει πάνω του και να πατήσει το απόλυτο κουμπί της προσπάθειας να αλλάξει με τη βία τον προσανατολισμό της Ουκρανίας. Ο κ Κούλεϊ σημείωσε ότι οι μάχες πάντα μπορεί να ξεφεύγουν από τον έλεγχο.

Σχετικά με το αν αυτό που γίνεται είναι ένας νέος ψυχρός πόλεμος, ο Καθηγητής τόνισε ότι πρόκειται για μια παρατεταμένη σύγκρουση μεταξύ δύο μπλοκ.

Στην πραγματικότητα, εξήγησε, βλέπουμε τον θερμό πόλεμο στην Ευρώπη.

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη

Δρ Κούλεϊ, σας ευχαριστώ που είστε απόψε στον ΣΚΑΪ.

Δρ. ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΚΟΥΛΕΪ
Καθ. Πολιτικών Επιστημών Παν. Κολούμπια

Ευχαρίστησή μου.


- Τι βλέπουμε αυτή τη στιγμή; Πιστεύετε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποτελεί απειλή για ολόκληρη την Ευρώπη;

Δρ. ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΚΟΥΛΕΪ
Καθ. Πολιτικών Επιστημών Παν. Κολούμπια

Απολύτως. Αποτελεί απειλή για την Ευρώπη και ολόκληρη την υποκείμενη διεθνή τάξη μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Όλο αυτό το σύστημα κυριαρχίας και ασφάλειας, για το οποίο διαμαρτυρόταν εδώ και καιρό. Είχαμε επίσης τον πόλεμο της Γεωργίας που έκανε η Ρωσία το 2008. Όπως επίσης και την εισβολή του το 2014. Αλλά αυτή τη φορά βλέποντας την Ουκρανία να γλιστράει προς τα δυτικά, αποφάσισε να το πάρει πάνω του και να πατήσει το απόλυτο κουμπί της προσπάθειας να αλλάξει με τη βία τον προσανατολισμό της Ουκρανίας.

- Το περιμένατε;

Δρ. ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΚΟΥΛΕΪ
Καθ. Πολιτικών Επιστημών Παν. Κολούμπια

Δεν περίμενα την πλήρη εισβολή, ίσως μια αναγνώριση των άλλων εδαφών, αλλά δεν νομίζω ότι πολλοί στην κοινότητα των ειδικών πίστευαν ότι θα είχε το θράσος να προσπαθήσει να εισβάλει και να κατακτήσει μια χώρα. Και στην πραγματικότητα, φαίνεται ότι το σχέδιο δεν ήταν να κατακτήσει τη χώρα. Το σχέδιο ήταν να πραγματοποιήσει αλλαγή καθεστώτος, και μέχρι στιγμής έχει αποτύχει σε αυτό.

- Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο κύριος στόχος του; Αυτό που εξετάζουμε εδώ, εννοώ, περιμένουμε από τον Πούτιν να εισβάλει ενδεχομένως ακόμη και στη Μολδαβία;

Δρ. ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΚΟΥΛΕΪ
Καθ. Πολιτικών Επιστημών Παν. Κολούμπια

Η Μολδαβία θα μπορούσε να είναι μια πιθανότητα με την έννοια ότι ο Πούτιν ανησυχεί πολύ για τα μετασοβιετικά κράτη που δεν έχουν ήδη χαθεί, όπως η Βαλτική, που προσανατολίζονται προς τα δυτικά και επιθυμούν τη σύνδεση με την ΕΕ, με τη Δύση, με το ΝΑΤΟ, φυσικά. Και έτσι προηγουμένως νόμιζε ότι μέσω μιας συμφωνίας αποκέντρωσης θα μπορούσε να ασκήσει βέτο επί της Ουκρανίας. Όταν είδε ότι ο Ζελένσκι δεν ήταν διατεθειμένος να εφαρμόσει αυτά τα μέρη της συμφωνίας του Μινσκ, ένιωσε ότι αυτή ήταν η ώρα να αλλάξει η Ουκρανία με τη βία, διαφορετικά θα χαθεί αμετάκλητα. Αλλά σίγουρα, η Μολδαβία είναι άλλο ένα από αυτά τα μετασοβιετικά κράτη που έχουν απομακρυνθεί και όπου τελικά θέλει να ελέγξει.

- Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, υπήρχε αυτό το δόγμα της ανάσχεσης και υπήρχε μια ισορροπία πυρηνικού τρόμου. Με τις ρωσικές δυνάμεις να καταλαμβάνουν έναν πυρηνικό σταθμό αναρωτιέμαι πόσο ασφαλείς πρέπει να θεωρούμε τους εαυτούς μας εδώ στην Ευρώπη.

Δρ. ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΚΟΥΛΕΪ
Καθ. Πολιτικών Επιστημών Παν. Κολούμπια

Προφανώς οι μάχες πάντα μπορεί να ξεφεύγουν από τον έλεγχο. Νομίζω ότι είδατε μια πολύ ανησυχητική μάχη χθες που θα μπορούσε να ξεφύγει. Αλλά φυσικά, έχουμε 15 πυρηνικούς σταθμούς στην Ουκρανία, και μερικοί από αυτούς έχουν πολύ πιο σύγχρονη τεχνολογία από το Τσερνόμπιλ και αντέχουν χτυπήματα. Αλλά φυσικά όλα αυτά είναι μέρος, νομίζω, της ψυχολογίας του να προσπαθεί να δείξει ότι, ξέρεις, πραγματοποιεί τις απειλές του.

- Είναι ένας νέος ψυχρός πόλεμος αυτό που βλέπουμε;

Δρ. ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΚΟΥΛΕΪ
Καθ. Πολιτικών Επιστημών Παν. Κολούμπια

Νομίζω ότι σίγουρα πρόκειται για μια παρατεταμένη σύγκρουση μεταξύ δύο μπλοκ. Στη μεταψυχροπολεμική εποχή τα μπλοκ είχαν μπλέξει. Ο δυτικός καπιταλισμός δηλαδή οι δυτικές εταιρείες είχαν έρθει στη Ρωσία και οι Ρώσοι τις είχαν αγκαλιάσει και μετά οι Ρώσοι ολιγάρχες είχαν αγκαλιάσει τη Δύση. Αυτό που βλέπετε, είναι η εξάλειψη αυτής της σχέσης.

- Αλλά πολλοί αναλυτές ισχυρίζονται ότι δεν πρόκειται για Ψυχρό Πόλεμο. Στην πραγματικότητα βλέπουμε τον θερμό πόλεμο στην Ευρώπη.

Δρ. ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΚΟΥΛΕΪ
Καθ. Πολιτικών Επιστημών Παν. Κολούμπια

Λοιπόν, ο θερμός πόλεμος είναι το σενάριο που όλοι θέλουμε να αποφύγουμε, και ειδικά η κλιμάκωση του θερμού πολέμου, ειδικά σε μια πιθανή σύγκρουση ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Ναι.

- Όλοι αναρωτιούνται ποιος θα είναι ο ρόλος της Κίνας σε αυτή τη σύγκρουση; Και έχουμε κάποιες ενδείξεις για το πώς το Πεκίνο αξιολογεί αυτήν τη στιγμή την κατάσταση;

Δρ. ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΚΟΥΛΕΪ
Καθ. Πολιτικών Επιστημών Παν. Κολούμπια

Έχουμε μερικές ενδείξεις. Σαφώς, η Κίνα θεωρεί τη Ρωσία στρατηγικό εταίρο, αλλά βλέπει επίσης σοβαρή ζημιά στη φήμη από αυτό που συμβαίνει τώρα. Δεν νομίζω ότι είχε φανταστεί ότι η Ρωσία θα ήταν τόσο απομονωμένη και επίσης θα δοκίμαζε την πλήρη επίθεση που κάνει τώρα. Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι βλέπουμε ένα διπλό κινέζικο κομμάτι. Από τη μία πλευρά, απέχουν και υποστηρίζουν τη Ρωσία στον ΟΗΕ. Αλλά μόλις σήμερα, για παράδειγμα, οι πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες υπό την ηγεσία της Κίνας είπαν ότι θα διώξουν τη Ρωσία και τη Λευκορωσία από τα χαρτοφυλάκιά τους. Η Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομής και η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα. Έτσι, η Κίνα σίγουρα ανησυχεί ότι οι κυρώσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για τις δικές της εταιρείες και τις δικές της επενδύσεις, επομένως θέλει να προσπαθήσει να απομονώσει τη ζημιά που προκαλεί. Ταυτόχρονα, η Κίνα είναι σε πολύ καλή θέση να υπαγορεύει νέες οικονομικές σχέσεις στην Κίνα όσον αφορά τις επενδύσεις, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο με τους όρους της, επειδή η Ρωσία δεν θα έχει εναλλακτική λύση υπό αυτό το καθεστώς κυρώσεων.

- Τώρα υπάρχει ένα καλό σενάριο για αυτή τη σύγκρουση που θα μπορούσαμε να εξετάσουμε;

Δρ. ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΚΟΥΛΕΪ
Καθ. Πολιτικών Επιστημών Παν. Κολούμπια

Το καλό σενάριο είναι ότι η Δύση, σε συντονισμό με την Ουκρανία, προσδιορίζει ένα σύνολο στρατηγικών στόχων με τον οποίο θα μπορούσαν να είναι ευχαριστημένες και να προσπαθήσει να πείσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να αποκλιμακώσει. Το χειρότερο σενάριο είναι ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν αισθάνεται ότι απειλείται σε δύο μέτωπα τώρα. Αισθάνεται απειλή γιατί ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν προχωράει έτσι όπως τον είχε σχεδιάσει, αλλά βλέπει επίσης εσωτερική αναταραχή. Απειλείται διπλά από έξω και μέσα. Και έτσι το εφιαλτικό σενάριο είναι κατά κάποιο τρόπο αυτό να κλιμακωθεί σε μια πλήρη σύγκρουση που περιλαμβάνει Ρωσία και ΝΑΤΟ, ή πιθανώς τη Λευκορωσία και το ΝΑΤΟ σε αυτά τα σύνορα.

- Και τον τελευταίο χρόνο, τα τελευταία δύο χρόνια, μιλούσαμε για την ιδέα να φύγουν οι ΗΠΑ από την Ευρώπη και να μετατοπίσουν την εστίασή τους σε άλλα μέρη του κόσμου. Και αναρωτιέμαι αν η ουκρανική κρίση μας κάνει να στείλουμε τις ΗΠΑ πίσω στην Ευρώπη.

Δρ. ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΚΟΥΛΕΪ
Καθ. Πολιτικών Επιστημών Παν. Κολούμπια

Νομίζω ότι η πρόσφατη ιστορία επαναλαμβάνεται. Ακριβώς όπως ο Πρόεδρος Ομπάμα μίλησε πολύ ανοιχτά για τη θέλησή του να περιστραφεί προς την Ασία, και τα κράτη της Βαλτικής ήταν πολύ αναστατωμένα, οι σύμμαχοι της Ανατολικής Ευρώπης ήταν πολύ αναστατωμένοι και τότε είχαμε το 2014. Τώρα βλέπουμε μια παρόμοια δυναμική. Ότι η προτεραιότητα της κυβέρνησης Μπάιντεν ήταν να επικεντρωθεί στην Κίνα και να θέσει τις σχέσεις με τη Ρωσία σε ένα σταθερό και διαχειριστικό μέτωπο. Και φυσικά, αυτό δεν έχει συμβεί.

- Σας ευχαριστώ πολύ δρ. Κούλεϊ

Δρ. ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΚΟΥΛΕΪ
Καθ. Πολιτικών Επιστημών Παν. Κολούμπια

Ήταν χαρά μου.  

Πηγή: skai.gr