Kαταστροφή και απόγνωση: Κίεβο, Μαριούπολη και Χάρκοβο σε ρωσικό κλοιό (φωτογραφίες)

Εικόνες καταστροφής από τις συνεχιζόμενες ρωσικές επιθέσεις σε πόλεις-κλειδιά της Ουκρανίας.

Τα ξημερώματα οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν εμπορικό κέντρο και κατοικίες στο Κίεβο προκαλώντας πανικό. Από τον βομβαρδισμό το κτήριο καταστράφηκε και στα συντρίμμια του έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον οκτώ άτομα.

Ο δήμαρχος της πόλης Βιτάλι Κλίτσκο, λίγες ώρες μετά τους νέους βομβαρδισμούς, επέβαλε νέα απαγόρευση κυκλοφορίας που θα τεθεί σε ισχύ από σήμερα στις 8 το βράδυ και θα διαρκέσει έως και τις 7 το πρωί της Τετάρτης.

Από την έκρηξη στο εμπορικό κέντρο άνοιξε κρατήρας.

Μαριούπολη

Δραματικές είναι οι ώρες στην Μαριούπολη μετά την λήξη του ρωσικού τελεσιγράφου για παράδοση των όπλων. 

«Δεν μπορεί να γίνει καμιά συζήτηση για παράδοση, για κατάθεση των όπλων», δήλωσε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ιρίνα Βέρεστσουκ.

Μιλώντας στο BBC, σύμβουλος του δημάρχου της Μαριούπολης, σχολίασε ότι οι ρωσικές υποσχέσεις δεν είναι αξιόπιστες και πως θα υπερασπιστούν έως το τέλος της πόλη τους.

Οδησσός

Σήμερα, νωρίς το πρωί, Ρώσοι «χτύπησαν» κτίρια κατοικιών στην Οδησσό, μέσα στα οποία κοιμούνταν αθώοι πολίτες. 

Οι πυροσβέστες έσπευσαν γρήγορα στο σημείο και έσβησαν τη φωτιά κι ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα. 

Στο σημείο έφτασε ο δήμαρχος της Οδησσού, Γκενάντι Τρουχάνοφ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν υπάρχει ούτε μία στρατιωτική εγκατάσταση κοντά.

«Πρόκειται για κτίρια κατοικιών όπου ζουν ειρηνικοί άνθρωποι. Ας το γνωρίζουν αυτό οι μπερδεμένοι Ρώσοι, στους οποίους η ηγεσία της χώρας τους λέει ότι δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο εδώ. Όσο για εμάς, δεν θα αφήσουμε την Οδησσό και θα πολεμήσουμε για την πόλη μας», είπε ο Τρουχάνοφ.

Χάρκοβο

Στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, τεράστιος πύραυλος προσγειώθηκε στην κουζίνα σπιτιού. Μέλη της μονάδας εξουδετέρωσης βομβών έσπευσαν στην κατοικία για να επιθεωρήσουν τον πύραυλο.

Χθες έγινε γνωστό ότι τουλάχιστον 5 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Χάρκοβο, όταν πολυκατοικία κοντά σε βιομηχανική περιοχή χτυπήθηκε από ρωσικό πυροβολικό . Σύμφωνα με ανάρτηση της αστυνομίας του Χαρκόβου στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, ανάμεσα στα θύματα είναι ένα παιδί 9 ετών.

Πηγή: skai.gr