Κρεμλίνο: Περιμένουμε «παρατεταμένες συνομιλίες» Πούτιν – Σολτς

Το Κρεμλίνο έχει δηλώσει ότι αναμένει «παρατεταμένες» συνομιλίες μεταξύ του καγκελαρίου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς έχουν «πολλά ζητήματα προς συζήτηση» επισήμανε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Η κρίσιμη συνάντηση των δύο ηγετών βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου χαρακτήρισε τις προειδοποιήσεις ότι η Ρωσία θα εξαπολύσει νέα επίθεση στην Ουκρανία την Τετάρτη ως «αβάσιμη υστερία που έχει σχεδιαστεί για να αυξήσει τις εντάσεις». 

Ερωτηθείς για την αντίδραση του Ρώσου προέδρου στις δυτικές αναφορές για προγραμματισμένη εισβολή, ο Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε ότι ο Πούτιν αστειεύτηκε για την ώρα του πολέμου.

«Το Κρεμλίνο θα προτιμούσε να συζητά τις εκατέρωθεν ανησυχίες με τις δυτικές χώρες, παρά να βλέπει "εκστρατείες ενημέρωσης"», σχολίασε ο Πεσκόφ. 

«Η Ρωσία και οι δυτικές χώρες θα πρέπει να συζητήσουν σοβαρά τις μεταξύ τους ανησυχίες για την ασφάλεια», είπε. «Αυτό προτείνει ο πρόεδρος Πούτιν. Αυτό θέλει ο πρόεδρος Πούτιν» υπογράμμισε ο Ρώσος αξιωματούχος. 

Όσον αφορά την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας σχετικά με την απόσυρση των στρατευμάτων γύρω από την Ουκρανία, ο Πεσκόφ παρατήρησε ότι η Ρωσία ανέκαθεν έλεγε ότι τα στρατεύματα θα επέστρεφαν στις βάσεις τους. «Πάντα λέγαμε ότι μετά το τέλος των ασκήσεων... τα στρατεύματα θα επέστρεφαν στις μόνιμες βάσεις τους. Δεν υπάρχει τίποτα νέο εδώ. Αυτή είναι μια συνηθισμένη διαδικασία» υποστήριξε.

Σε ό,τι αφορά την πιθανή αναγνώριση των ρωσικών μειονοτικών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας, η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει δεσμευτεί στην ειρηνευτική διαδικασία του Μινσκ. 

Επιφυλακτική εμφανίστηκε πάντως η Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας στην πρώτη αντίδραση της βρετανικής κυβέρνησης στη ρωσική ανακοίνωση περί διαδικασίας αποχώρησης στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Ερωτηθείσα σχετικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο τοπικό ραδιόφωνο του Λονδίνου LBC, είπε αρχικά ότι πρέπει να δει περισσότερες λεπτομέρειες για να αποτιμήσει αν η ρωσική ανακοίνωση έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

«Φοβάμαι ότι η Ρωσία δε θα σταματήσει στην Ουκρανία» δήλωνε νωρίτερα σε συνέντευξή της στο Sky News η βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών, προειδοποιώντας ότι «μπορεί να είμαστε στα πρόθυρα ενός πολέμου». 

Η βρετανίδα ΥΠΕΞ προειδοποίησε ότι μια ρωσική εισβολή θα μπορούσε να περιλαμβάνει και άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. «Ο Πρόεδρος Πούτιν έχει αμφισβητήσει ευθέως γιατί και άλλες χώρες στην ανατολική Ευρώπη είναι μέλη του ΝΑΤΟ», δήλωσε χαρακτηριστικά η Τρας στο Sky News. 

«Η 15η Φεβρουαρίου θα γραφτεί στην ιστορία ως η μέρα που απέτυχε η πολεμική προπαγάνδα της Δύσης» ανέφερε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

«Ντροπιάστηκαν και καταστράφηκαν χωρίς να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός» δήλωσε σαρκαστικά η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, σχολιάζοντας δηλώσεις ηγετών και πληροφορίες οι οποίες έκαναν λόγο για εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία μέχρι την Τετάρτη.

Πηγή: skai.gr