Ουκρανικό: Αυξημένη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα λίγο πριν τη φημολογούμενη επίθεση -Δείτε φωτογραφίες

Αυξημένη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα στη Λευκορωσία, την Κριμαία και τη δυτική Ρωσία το τελευταίο 48ωρο αποκαλύπτουν οι νέες δορυφορικές εικόνες, στον απόηχο της εντεινόμενης φημολογίας ότι η ρωσική επίθεση από αυτά ακριβώς τα μέτωπα, είναι απλώς θέμα ωρών

Οι δορυφορικές φωτογραφίες που συνέλεξε η εταιρεία Maxar Technologies τις τελευταίες 48 ώρες δείχνουν πολλές και μεγάλες συγκεντρώσεις στρατευμάτων και επιθετικών ελικοπτέρων, αεροσκαφών επίθεσης εδάφους και μαχητικά - βομβαρδιστικά. Πολλές χερσαίες μονάδες φαίνεται επίσης να έχουν αναχωρήσει από τους στρατώνες τους. 

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η κατάσταση στην Ουκρανία, με τη διπλωματία να δίνει την ύστατη μάχη να αποτρέψει έναν πόλεμο στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πάντως ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι «πρόθυμος να διαπραγματευτεί», προσθέτοντας ότι η κρίση στην Ουκρανία είναι μόνο ένα μέρος των μεγαλύτερων ανησυχιών της Ρωσίας για ασφάλεια.

Την ίδια ώρα πάντως, στην ευρύτερη περιοχή έχει στηθεί ένα σκηνικό μάχης με τον πρόεδρο της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να αναφέρει χθες σε διάγγελμά του -για πρώτη φορά ανοιχτά- ότι έχει πληροφορηθεί ότι η Ρωσία θα επιτεθεί στην Ουκρανία την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου, για να διευκρινίσει αργότερα ότι η ενημέρωση είναι από τα ΜΜΕ. 

Από την πλευρά της, η Μόσχα επιμένει ότι δε σχεδιάζει επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, ενώ ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ προσπαθεί να πείσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να συνεχίσει τον διάλογο με τη Δύση. 

«Η Ρωσία δε θα εισβάλει στην Ουκρανία εκτός κι αν προκληθούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρέσβης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Βλαντίμιρ Τσιζόφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στη βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Η Δύση προειδοποιεί ότι η Ρωσία μπορεί να ξεκινήσει την εισβολή ανα πάσα στιγμή, με τη Μόσχα ωστόσο να προσπαθήσει να πείσει ότι δίνει ακόμα μια ευκαιρία στον διάλογο. Σε εξέλιξη είναι και η διπλή πρωτοβουλία του Γερμανού Καγκελάριου , Όλαφ Σολτς, σε Κίεβο και Μόσχα, με την συνάντησή του με τον Βλαντιμιρ Πούτιν σήμερα να θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη.

Πηγή: skai.gr