Ουκρανία - Επιφυλάξεις Λονδίνου για αποχώρηση ρωσικών μονάδων: «Να δούμε πλήρη απόσυρση»

Λονδίνο, Θανάση Γκαβός

Επιφυλακτική εμφανίστηκε η Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας στην πρώτη αντίδραση της βρετανικής κυβέρνησης στη ρωσική ανακοίνωση περί διαδικασίας αποχώρησης στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Ερωτηθείσα σχετικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο τοπικό ραδιόφωνο του Λονδίνου LBC, είπε αρχικά ότι πρέπει να δει περισσότερες λεπτομέρειες για να αποτιμήσει αν η ρωσική ανακοίνωση έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

«Οι Ρώσοι έχουν ισχυριστεί πως δεν έχουν κανένα σχέδιο για εισβολή, αλλά θα χρειαστεί να δούμε μία πλήρους κλίμακας απόσυρση στρατευμάτων για να δείξουν ότι λένε αλήθεια», συμπλήρωσε η Βρετανίδα Υπουργός Εξωτερικών.

Στην ίδια συνέντευξη πάντως επανέλαβε ότι ανησυχεί πολύ για το ενδεχόμενο επικείμενης ρωσικής εισβολής, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη δυνατότητα της Ρωσίας να πραγματοποιήσει εισβολή με άρματα μάχης.

«Φοβάμαι ότι η Ρωσία δε θα σταματήσει στην Ουκρανία» δήλωνε νωρίτερα σε συνέντευξή της στο Sky News η βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών, προειδοποιώντας ότι «μπορεί να είμαστε στα πρόθυρα ενός πολέμου». 

Η βρετανίδα ΥΠΕΞ προειδοποίησε ότι μια ρωσική εισβολή θα μπορούσε να περιλαμβάνει και άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. «Ο Πρόεδρος Πούτιν έχει αμφισβητήσει ευθέως γιατί και άλλες χώρες στην ανατολική Ευρώπη είναι μέλη του ΝΑΤΟ», δήλωσε χαρακτηριστικά η Τρας στο Sky News. 

«Η 15η Φεβρουαρίου θα γραφτεί στην ιστορία ως η μέρα που απέτυχε η πολεμική προπαγάνδα της Δύσης» ανέφερε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

«Ντροπιάστηκαν και καταστράφηκαν χωρίς να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός» δήλωσε σαρκαστικά η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, σχολιάζοντας δηλώσεις ηγετών και πληροφορίες οι οποίες έκαναν λόγο για εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία μέχρι την Τετάρτη.

Πηγή: skai.gr