Ουκρανικό - «Μπλόφα» ή αλήθεια; Η Ρωσία ανακοίνωσε απόσυρση στρατιωτικών μονάδων της 

«Μπλόφα» ή αλήθεια; Ρωσικά στρατεύματα που είχαν αναπτυχθεί κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στους στρατώνες τους, υποστηρίζει σήμερα Tρίτη το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, την ώρα που η Δύση ανησυχεί ότι επίκειται μια ρωσική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Ουκρανίας, και μάλιστα στις αμέσως επόμενες ώρες.

«Ενώ τα μέτρα στρατιωτικής εκπαίδευσης πλησιάζουν στο τέλος τους, τα στρατεύματα, όπως συμβαίνει πάντα, θα διεξάγουν συνδυασμένες πορείες προς τις μόνιμες φρουρές τους. Οι μονάδες της Νότιας και της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας που έχουν ολοκληρώσει τα καθήκοντά τους έχουν ήδη αρχίσει να φορτώνουν προσωπικό και εξοπλισμό στο σιδηροδρομικά και αυτοκινητικά μέσα μεταφοράς και σήμερα θα αρχίσουν να κατευθύνονται προς τους στρατώνες τους» αναφέρεται στην ανακοίνωση που δημοσίευσε το TASS. 

Η ανακοίνωση αυτή, εάν τελικά ισχύει, αποτελεί την πρώτη ένδειξη υποχώρησης της Μόσχας στην κρίση με τη Δύση που ξεκίνησε στα τέλη του 2021.

Η Μόσχα είχε συγκεντρώσει από το Δεκέμβριο περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με τη Ουκρανία, εγείροντας φόβους στο Κίεβο για το ενδεχόμενο επικείμενης εισβολής. Η Μόσχα διαψεύδει αυτό το σενάριο, αλλά ζητεί εγγυήσεις για την ασφάλειά της, όπως μια δέσμευση ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ, κάτι που οι Δυτικοί απορρίπτουν.

Η Ρωσία πραγματοποιεί αυτό το διάστημα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τη Λευκορωσία, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 20 Φεβρουαρίου.

Οι Δυτικοί πάντως, φοβούνται το ενδεχόμενο προβοκάτσιας, με στημένη «ουκρανική επίθεση» στην ανατολική Ουκρανία. 

«Φοβάμαι ότι η Ρωσία δε θα σταματήσει στην Ουκρανία» δηλώνει από πλευράς της σε συνέντευξή της στο Sky News η βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, προειδοποιώντας ότι «μπορεί να είμαστε στα πρόθυρα ενός πολέμου». 

Η βρετανίδα ΥΠΕΞ προειδοποίησε ότι μια ρωσική εισβολή θα μπορούσε να περιλαμβάνει και άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. «Ο Πρόεδρος Πούτιν έχει αμφισβητήσει ευθέως γιατί και άλλες χώρες στην ανατολική Ευρώπη είναι μέλη του ΝΑΤΟ», δήλωσε χαρακτηριστικά η Τρας στο Sky News. 

Αυξημένη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα στη Λευκορωσία, την Κριμαία και τη δυτική Ρωσία το τελευταίο 48ωρο αποκαλύπτουν ωστόσο νέες δορυφορικές εικόνες, στον απόηχο της εντεινόμενης φημολογίας ότι η ρωσική επίθεση από αυτά ακριβώς τα μέτωπα, είναι απλώς θέμα ωρών

Οι δορυφορικές φωτογραφίες που συνέλεξε η εταιρεία Maxar Technologies τις τελευταίες 48 ώρες δείχνουν πολλές και μεγάλες συγκεντρώσεις στρατευμάτων και επιθετικών ελικοπτέρων, αεροσκαφών επίθεσης εδάφους και μαχητικά - βομβαρδιστικά. 

Πηγή: skai.gr