«Ανάσα» στις αγορές από ενδείξεις αποκλιμάκωσης στο Ουκρανικό

«Νηνεμία» φαίνεται να επικρατεί στις αγορές αυτή την ώρα ενδεχομένως από την είδηση ότι η Ρωσία αποσύρει στρατιωτικές μονάδες της από περιοχές γύρω από την Ουκρανία.

Στα 94,72 ευρώ το βαρέλι διαπραγματεύεται το Μπρεντ, στα 93,45 το βαρέλι το αργό στα 76 ευρώ το φυσικό αέριο. 

Στο κλίμα αυτό, ανεβαίνουν την Τρίτη και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Άνοδο 0,93% καταγράφει ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο, στο +1,06% η Φρανκφούρτη, στο 0,72% το Χρηματιστήριο του Λονδίνου. 
«Γρίφο για δυνατούς λύτες» θα αποτελέσει για την κυβέρνηση μια ενδεχόμενη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, σενάριο που φαίνεται όλο και πιο πιθανό τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Μια ρωσοουκρανική σύγκρουση αναμένεται να εκτοξεύσει τις τιμές στην ενέργεια, σε μια δύσκολη συγκυρία προκαλώντας ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις.

Πάντως, σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα της χώρας να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της, ακόμα και σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης στην Ουκρανία κυβερνητικοί κύκλοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί.

Άλμα άνω του 10% κατέγραψαν τη Δευτέρα οι τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη στη σκιά της κλιμάκωσης της κλιμάκωσης της ουκρανικής κρίσης και της έλλειψης στρατηγικών ευρωπαϊκών αποθεμάτων. 

Το φυσικό αέριο έφτασε έως και τα 88 ευρώ με άνοδο 14% νωρίτερα, και συν 8% πάνω από τα 83 ευρώ η μεγαβατώρα. Αυτή την ώρα το φυσικό αέριο έχει φτάσει τα 81,75 ευρώ. 

Το Μπρεντ έφτασε μέχρι και στα 96,16 δολάρια, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον άνθρακα στην Ευρώπη ανέβηκαν κατά 1,4% στα 115,50 δολάρια ανά μετρικό τόνο.

Αυτή την ώρα το Μπρεντ διαπραγματεύεται στις αγορές στα 94,23 δολάρια το βαρέλι ενώ το Αργό στα 92,95 δολάρια το βαρέλι. Στο 1,96% οι απώλειες στο βρετανικό Χρηματιστήριο, πτώση 3,23% στο γερμανικό χρηματιστήριο και απώλειες 1,27% στο Γαλλικό. Πτώση 3,25% στις 939,50 μονάδες καταγράφεται στις 1.40μμ και στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τζίρο 70 εκατ. ευρώ. 

Πηγή: skai.gr