Όπλα και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία από την Γερμανία, Γαλλία και Νορβηγία

Η Γερμανία θα προσφέρει επιπλέον όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό σχεδόν 700 εκατ. ευρώ - Η κυβέρνηση της Νορβηγίας θα αυξήσει κατά 2,5 δισεκ. κορώνες τη στρατιωτική βοήθεια - Η Γαλλία θα προσφέρει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς SCALP 

Η Γερμανία θα προσφέρει επιπλέον όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία αξίας σχεδόν 700 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε σήμερα το γερμανικό υπουργείο Άμυνας κατά την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Το Βερολίνο, που παρέχει στο Κίεβο τη δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια μετά τις ΗΠΑ, θα παραδώσει κυρίως δύο εκτοξευτές για το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot, 40 θωρακισμένα οχήματα τύπου Marder και 25 άρματα μάχης Leopard 1 A5 και 20.000 εκτοξευτές πυροβολικού, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας.

Επίσης στον κατάλογο βρίσκονται μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) αναγνώρισης και άμυνας, τακτικό σύστημα drone αναγνώρισης και ηλεκτρονικού πολέμου Luna, νάρκες και τμήματα νοσοκομείου εκστρατείας.

"Χαίρομαι που μπορούμε σήμερα στο Βίλνιους να ολοκληρώσουμε ένα νέο πακέτο (στρατιωτικής βοήθειας) για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία στη μάχη της κατά της ρωσικής επίθεσης", δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους με αφορμή την σύνοδο κορυφής του NATO.

Το πακέτο αυτό "ανταποκρίνεται στις προτεραιότητες της Ουκρανίας: αντιαεροπορική άμυνα, άρματα μάχης, πυροβολικό" και "ανέρχεται σε σχεδόν 700 εκατομμύρια ευρώ", πρόσθεσε ο Πιστόριους.

Πρόκειται κατά κύριο λόγο για τύπους όπλων που το Βερολίνο παρέχει ήδη στις ουκρανικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν εξαπολύσει από τις αρχές Ιουνίου αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων.

Το πιο πρόσφατο πακέτο παράδοσης όπλων από τη Γερμανία στην Ουκρανία είχε ανακοινωθεί στις 13 Μαϊου. Λίγο πριν από την επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Γερμανία, το Βερολίνο είχε ανακοινώσει την παροχή όπλων αξίας 2,7 δισεκ. ευρώ.

Η Νορβηγία αυξάνει τη στρατιωτική της βοήθεια προς την Ουκρανία

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας θα αυξήσει κατά 2,5 δισεκ. κορώνες (περίπου 220 εκατ. ευρώ) τη στρατιωτική βοήθεια που παρέχει στην Ουκρανία φέτος για να φτάσει τα 10 δισεκ. κορώνες (870 εκατ. ευρώ), ανακοίνωσε σήμερα.

«Ο αμυντικός πόλεμος που διεξάγει η Ουκρανία (…) κρίνεται τώρα. Τώρα είναι πραγματικά απαραίτητη (η βοήθεια)», εκτίμησε ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε μιλώντας σε Νορβηγούς δημοσιογράφους πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Το ποσό των 2,5 δισεκ. κορωνών θα περιληφθεί στον φάκελο των 75 δισεκ. κορωνών που έχει δημιουργήσει η Νορβηγία για την παροχή στρατιωτικής και μη βοήθειας στην Ουκρανία την περίοδο 2023- 27.

Το Όσλο θα προσφέρει φέτος 10 δισεκ. κορώνες στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και άλλα 7,5 δισεκ. για άλλους σκοπούς.

Ο Στέρε πρόσθεσε ότι η χώρα του θα καταβάλλει στο ταμείο στήριξης της Ουκρανίας που έχει δημιουργήσει το ΝΑΤΟ ποσό ύψους 300 εκατ. κορωνών ετησίως.

Η Νορβηγία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν προσφέρει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, όπως και άλλα τεθωρακισμένα, αλλά και συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών ρουκετών και βλήματα του πυροβολικού.

Η Γαλλία θα προσφέρει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς SCALP στο Κίεβο

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα κατά την άφιξή του στο Βίλνιους της Λιθουανίας όπου θα διεξαχθεί η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ ότι η χώρα του θα παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς SCALP, χωρίς να διευκρινίσει πόσους.

«Αποφασίσαμε να προσφέρουμε νέους πυραύλους που επιτρέπουν πλήγματα βαθιά μέσα στην Ουκρανία», επεσήμανε ο Μακρόν. «Πιστεύω ότι σήμερα αυτό που είναι σημαντικό για εμάς είναι να στείλουμε ένα μήνυμα υποστήριξης προς την Ουκρανία, ενότητας του ΝΑΤΟ και αποφασιστικότητας ότι η Ρωσία δεν μπορεί, δεν πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο», πρόσθεσε.

Οι πύραυλοι κρουζ Storm Shadow, που αποκαλούνται SCALP από τον γαλλικό στρατό, έχουν αναπτυχθεί από κοινού από τη Βρετανία και τη Γαλλία και εκτοξεύονται από αέρος. Έχουν βεληνεκές μεγαλύτερο των 250 χιλιομέτρων, μεγαλύτερο από όλα τα άλλα όπλα που έχουν δοθεί στο Κίεβο από τη Δύση.

Χάρη στο βεληνεκές τους οι πύραυλοι αυτοί έχουν την ικανότητα να πλήξουν περιοχές στην ανατολική Ουκρανία που ελέγχονται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Η Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε τον Μάιο την αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία. Λίγες ημέρες αργότερα η Ρωσία επεσήμανε ότι αναχαίτισε έναν πύραυλο Storm Shadow.

Οι πύραυλοι SCALP θα παραδοθούν «διατηρώντας τη σαφήνεια και τη συνάφεια του δόγματός μας, να επιτρέπουμε δηλαδή στην Ουκρανία να υπερασπίζεται το έδαφός της», υπογράμμισε ο Μακρόν αποκλείοντας με αυτόν τον τρόπο εμμέσως τη χρήση τους εναντίον στόχων στο εσωτειρκό της Ρωσίας.

Η Γαλλία διαθέτει «λιγότερους από 400» τέτοιους πυραύλους, σύμφωνα με το περιοδικό Défense et Sécurité Internationale.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ