Κλείσιμο

FT: Πρόσκληση στην Ουκρανία για ένταξη στο ΝΑΤΟ στο μέλλον θα απευθυνθεί στο Βίλνιους

Το κείμενο συνιστά συμβιβασμό μεταξύ των επιφυλακτικών ΗΠΑ και Γερμανίας από τη μία πλευρά και των πιο υποστηρικτικών Βρετανίας και Γαλλίας από την άλλη

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Οι ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ που συναντώνται στο Βίλνιους θα δηλώσουν ότι είναι προετοιμασμένοι μεν για την ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία, αλλά σε μέλλοντα χρόνο, γράφουν οι Financial Times επικαλούμενες πηγές που έχουν γνώση του σχεδίου δήλωσης της συνόδου κορυφής.

Συγκεκριμένα θα απευθύνεται «πρόσκληση» ένταξης στη χώρα για «όταν οι σύμμαχοι συμφωνήσουν και όταν έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις».

Το κείμενο συνιστά συμβιβασμό μεταξύ των επιφυλακτικών ΗΠΑ και Γερμανίας από τη μία πλευρά και των πιο υποστηρικτικών Βρετανίας και Γαλλίας από την άλλη.

Περιγράφεται από την εφημερίδα ως ένας συμβιβασμός που σκοπεύει να δείξει ότι η ένταξη της Ουκρανίας θα μπορούσε να είναι μία πολιτική απόφαση 'fast-track' που θα προσπερνούσε την επίσημη διαδικασία ένταξης, αλλά παράλληλα δεν εμφανίζεται να χαμηλώνει το πήχυ των κριτηρίων ένταξης όπως φοβούνταν Ουάσιγκτον και Βερολίνο.

Πηγή: skai.gr